Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Peter Jöback kastar masken

Peter Jöback är aktuell med stor show på Cirkus, ”His greatest show - med livet som insats”
Peter Jöback sätter upp en teaterföreställning om livet som entertainer, på gott och ont.
Peter Jöback är aktuell med stor show på Cirkus, ”His greatest show - med livet som insats”
Med hjärtat som insats heter föreställningen som är baserad på Jöbacks egen resa.

Efter rehab, övergrepp, en svår barndom, men kanske främst efter 20 år som en av Sveriges mest hyllade artister:
Nu gör Peter Jöback en föreställning om den mörka och den ljusa sidan av sig själv som entertainer.

Han är mitt uppe i sitt livs roll. Kristina från Duvemåla i all ära men just nu står Peter Jöback på scen som Fantomen på Operan som firar 30 år på Broadway. Trots att han spelar världens kanske största huvudroll pratar han så fort och entusiastiskt om sitt nästa projekt att glädjen nästan går rakt genom telefonen mellan New York och Stockholm.

–  Det är en resa med en man som håller sitt hjärta i handen. En resa genom showbiz, men också en personlig resa genom ett liv. 

Entertainer med ångest

För i höst gör Peter Jöback en egenproducerad popteaterföreställning på Cirkus. Föreställningen ”Med hjärtat som insats” handlar handlar om en klassisk entertainer som brottas med sin osäkerhet och ångest bakom kulisserna blandat med hur det ser ut när han uppträder för en publik.

– Jag gjorde faktiskt en one man show med mig själv i fokus tidigt i min karriär. Men det kan på ett sätt jag ångra idag. En sådan föreställning kräver att man levt lite mer.

Resan med hemligheter i bagaget

Peter Jöback säger att han länge var hämmad. Både som artist och som människa genom inte att fullt ut berätta vem han var. För hur ska man kunna flyga när man bor i en bur. Dels syftar han på tunga hemligheter som en alkoholiserad pappa och att han väntade så länge med att komma ut. Efter att ha kommit ut som gay, talat ut om sexuella övergrepp han utsattes för, kraschat och tagit sig genom rehab, kom Jöback ut på andra sidan, något förändrad.

Är det en självbiografisk föreställning? 

– Vissa inslag är drömmar och fiktion men mycket i den här föreställningen är hämtat från min egen resa som jag hoppas kan inspirera andra. Jag tycker den är värd att berätta, säger Jöback.

– Jag tycker att mörkret är en lika stor tillgång som de framgångar jag haft också, säger Jöback som också sneglat på artister som Regina Spector och Rufus Wainright när han satt ihop sin idé.

– De har något extra, något förhöjt i gestaltningen av sin musik som jag gillar.

Riskerar du något med att blotta dig såhär? 

– Jag har inget att förlora och allt att vinna på det här. Tidigare var jag stängd och kontrollerad och visste precis vad jag ville. Sedan jag vågade visa hela mig har jag också kunnat vara mer öppen för livets vändningar.

Ville inte vara monstret

Peter tar Fantomen på Operan som som ett exempel, en roll han först spelade 2013. Hans livs dröm var att ta sig till Broadway, men att det skulle vara i rollen som ett deformerat monster gömt bakom en mask som trodde han aldrig.

– Men när jag gjorde fantomen ville jag inte porträttera ondskan. Utan den sårbara, misshandlade människan som framförallt drömmer om att bli sedd. I den rollen kunde jag ta så mycket av mig själv och jag tror också att det är den tolkningen av Fantomen som gör att jag fick spela honom igen.

Peter Jöback själv har kastat masken för länge sedan.

Fakta

Inspirationen från Finland och Italien

I musikvideon Italy vs Helsinki som Peter Jöback gör tillsammans med Marcus Krunegård förälskade sig Jöback i regissören Magnus Rehnfors bildspråk och han har i stor utsträckning varit med och format showen på Cirkus.

Under showen kommer scenen stå i mitten med publik runtomkring och ett tiomannaband som kan röra sig fritt i lokalen.

Föreställningen har premiär 20 september och biljetterna släpps 27 februari.

 

Cirkus, Djurgårdsslätten, Stockholm, Sverige