Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Oscar Zia inför karriärens första spelning

Efter sju år i rampljuset ska Oscar Zia göra sin första egna spelning någonsin.
Efter sju år i rampljuset ska Oscar Zia göra sin första egna spelning någonsin.

Oscar Zia har slutat vara alla till lags.
Nya EP-n är fylld av fysisk kärlek, bakfylleångest och tomma sängar.
Nu gör han karriärens första egna spelning, på Fotografiska.

Oscar Zia gör sin premiärspelning på Fotografiska nästa vecka. Att en artist som funnits på scenen de senaste sju åren aldrig haft en egen spelning är ovanligt. Nästan som att börja bakifrån.

– Jag är så taggad på att få spela de här låtarna live, äntligen.

För det är verkligen en ny sorts debut –  mannen som är känd från mello, x-factor och Let’s dance släpper sex låtar som definitivt visar en annan sida av Oscar Zia.

Slickt och skånskt

Musiken är långt från melodifestivalen. Det är fortfarande slick pop, men från någon som levt lite mer; lite mer äkta mörker, bakfylleångest och desperation från en artist som hittills alltid bländat oss med sitt leende.

Och allt är på skånska.

– Låtarna är skrivna i ett läge när jag varit i total identitetskris; jag slog ju igenom som 15-åring och ville dels vara alla till lags och dels la jag alla beslut i händerna på andra, säger Oscar på malmöitiska.

Det suger att vara ung

Oscar Zia

Det kanske inte så konstigt när man slår igenom som tonåring. Att komma ut som homosexuell i 18-årsåldern efter en uppväxt som handlat om att hitta normer väger också in. Men att plötsligt inse att man är vuxen har inte varit helt lätt, berättar Oscar.

– Det suger att vara ung, säger han och skrattar:

– Alla starka känslor som kommer och beslut du måste ta. Men det var såklart nödvändigt. Att ta kontroll själv har varit svårt, men nu är jag så stolt över hur den här EP:n blev.

Nödvändig EP

Egentligen fanns det låtar till ett helt album, men Oscar tyckte att de här sex spåren funkade så bra ihop att de var tvungna att släppas ihop nu.

– Mina låtar handlar mycket om det, alla känslor som jag haft för första gången nästan och som tagit fysiska utryck. Jag drogs liksom sönder av en förälskelse och de här låtarna kommer alltid vara ett minne från den tiden, även om allt känns mycket bättre nu.

Spelningen på Fotografiska sker 8 november. Ep:n Din släpps 2 november. 

Fotografiska, Stadsgårdshamnen, Stockholm, Sverige