Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

”Jag har krigat för att få vara mig själv”

"Jag är en limitless creator" säger Silvana Imam, aktuell med nya albumet Helig Moder.
"Jag är en limitless creator" säger Silvana Imam, aktuell med nya albumet Helig Moder.

Silvana Imam hade tänkt att bara spela sina nya låtar live, men fansen fick henne att ändra sig.
Nu släpper den turnéaktuella ­söderortsrapparen albumet Helig Moder, om rollen hon fått axla i Hiphopsverige – och om vikten av att vara fri.

– Allt är politiskt. Det är ingenting jag kan välja. Den dagen jag får välja är den dagen vi är fria. Vi får se när det blir, kanske med åttonde albumet, säger Silvana Imam och skrattar när vi träffar henne i söderort.

Silvana Imam slog igenom 2013 när hon uppträdde på en antirastisk manifestation i Kärrtorp. Åren därpå följde framgångar som politisk hiphop-artist och förkämpe mot homofobi och rasism.

Gav mig superhjälte-
rollen, hade inget val.
Ni satte mig på podiet,
förvänta alla svar.

Ur låten Helig moder

Textraden ovan, från titelspåret på nya plattan Helig Moder, som släpps den 15 februari, handlar om ansvaret som kom med den rollen hon fick axla i Rap-sverige. Sommaren 2015 blev pressen för stor och Silvana Imam gick nästan in i väggen.

I dag har hon lärt sig att förhålla sig till sin roll.

– Jag tänkte att jag behövde göra så mycket för så många. Jag känner precis samma sak nu, men jag tänker inte aktivt på hur människor ser mig längre. Nu bara kör jag och fokuserar på det jag behöver göra.

Silvana Imam kommer ut med ny skiva.

”Allting är politiskt”, säger Silvana Imam när vi träffar henne i söderort. Foto: Pekka Pääkkö

Fansen fick henne att tänka om

Det nya albumet skulle egentligen ha släppts i våras, men i stället valde hon att bara köra de nya låtarna live.

– Jag försöker att inte följa normer alls, speciellt inte inom skivindustrin.

Men samtidigt var det många fans som hörde av sig. De undrade hur de, som inte kunde gå på hennes konserter för att de inte hade råd eller led av fobier, skulle få höra hennes musik.

– Då blev det så tydligt för mig att jag behövde släppa albumet så jag ändrade bana, det känns rätt.

Efter albumsläppet ska hon ut på turné. Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, spelar hon på Annexet.

Visar upp ny sida

På Helig Moder visar Silvana Imam en ny mer melodiös sida av sig själv, bland annat i låtarna Magi som Orlando och Jag ser ljuset.

– Det är en lättnad för mig att få skriva sådana låtar. Jag har så mycket melodier i mig och jag vill fortsätta uttrycka den sidan. Jag har blivit kallad den här politiska, feministiska rapparen och jag är allt det där, men jag är också allt det här som jag visar upp nu.

”Kritik? Fuck det”

Frihet är ett ämne Silvana Imam som återkommer till flera gånger under intervjun.

– Om jag gör någonting som inte faller under den politiska ramen, kommer jag att få kritik för det? Fuck det. Killar gör precis vad de vill. Jag ska göra precis vad jag vill på samma sätt.

Och inte förrän alla människor är fria, är vi fria, menar hon.

Förlåt oss våra brister.
Vi föds som en, men vi
går vilse. Led oss tillbaka
till varandra. Ta hand
om oss moder.

Ur låten Para Dis

– Vi går vilse genom den här yttre separeringen i samhället, du är kvinna, du identifierar dig med ditt namn, ditt yrke, det är bara bullshit. Vi är ett folk. Oavsett sexuell läggning, etnicitet, är vi ett. Det är därför man måste kämpa för alla.

”Jag har krigat för att få vara mig själv”

Friheten är hennes största drivkraft, både på ett kreativt och personligt plan.

– Jag befriar mig själv hela tiden, trots yttre påtryckningar. Jag har krigat för att få vara mig själv. Det har inte varit lätt, men om inte jag kan vara mig själv hur ska då mina småsyskon, både killar och tjejer och icke-binära, hur ska de kunna få vara sig själva? Jag måste visa att det går.

Silvana Imam spelar på Annexet den 8 mars.

Silvana Imam spelar på Annexet den 8 mars. Foto: Pekka Pääkkö

Fakta

"Jag valde att gå helt independent"

Namn: Silvana Imam.

Ålder: 32 år.

Uppväxt: På Söderhöjden i Jakobsberg. Bor nu i söderort.

Familj: Mamma, pappa, storasyster, systerdottern Simone, sambon Beatrice Eli och 14 månader gamla bostonterriern Rexie. 

Aktuell: Med nya skivan Helig Moder som släpps den 15 februari via hennes eget bolag Naturkraft. Förra året bröt hon med sitt management TRANS94 : ”Det var dags att gå vidare, så jag valde att gå helt independent. Det har öppnat dörren för vad mer jag kan göra än musik.” 

Övriga talanger: Talar fyra språk: lituaiska, arabiska, engelska, svenska. ”Jag är även otroligt bra på att känna in ett rum och omgivningen, det kan både vara jobbigt och en tillgång”.

Plattor: Har tidigare släppt albumet Rekviem (2013), EP:n När du ser mig – se dig (2014), EP:n Jag dör för dig (2015), albumet Naturkraft (2016).

Film och bok: I september 2017 var det Sverigepremiär för filmen Väck mig när ni vaknat, en dokumentärfilm om Imam regisserad av Mika Gustafson, Olivia Kastebring och Christina Tsiobanelis. I mars 2018 gav Silvana Imam ut fotoboken Silvana (Norstedts förlag), som förutom bilder också innehåller de flesta av hennes låttexter.

Priser: Silvana har prisats för årets liveakt på Manifestgalan (2017 och 2015), med Guldmicken för bästa liveartist på P3-guldgalan (2016), Årets homo på QX-galan (2015), Årets textförfattare av musikförläggarnas förening (2015).

Framtiden: Framöver väntar flera projekt och inte bara inom musiken, under våren ska Silvana Imam göra sitt första TED-talk. ”Det har varit en stor dröm jag har haft. Jag är lite nervös, men det har gått upp för mig att jag kan göra så mycket med den här plattformen. Jag är verkligen där jag ska vara. Jag har ett så stort ansvar. Jag vill bara öppna hjärtan och öppna sinnen”.

Stockholm, Sverige