Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Newkid: ”Jag bygger en värld kring musiken”

Alex "Newkid" Ferrer släpper nya EP:n AW18 den 30 november.
Alex "Newkid" Ferrer släpper nya EP:n AW18 den 30 november.

Efter sex års tystnad och ett breakup gjorde Alex "Newkid" Ferrer comeback i musikvärlden förra året. Nu släpper han sin andra EP i år.
– Jag vill att folk ska känna sig starka när de lyssnar på min musik, säger artisten.

ANNONS

Alex Ferrer trillar in till intervjun några minuter sent, ursäktar sig med att han sovit dåligt och svävar iväg i ett resonemang om hur man borde hitta ett bättre uttryck för god dag.

– God morgon tänkte jag säga men klockan är ju över elva…

Började göra musik i pojkrummet

Han började spela in musik i pojkrummet i Uddevalla som 16-åring. Internet gjorde det möjligt att jobba med artister i Stockholm på distans, fram till att han själv kunde flytta hit för att göra musik.

– Mina föräldrar gillade verkligen inte det. Jag var så arg på min pappa för att han inte var där och sa hejdå till mig när jag flyttade. Men jag förstod att han bara var rädd för att jag skulle misslyckas. Det gav mig energi och gjorde att jag ville lyckas ännu mer.

Några månader senare släppte han debutalbumet Alexander JR Ferrer (2011) under artistnamnet Newkid. Albumet var inspirerat av den amerikanska RnB-kulturen och artister som R. Kelly och Ne-Yo.

Fakta

Spelar på Vasasteatern i vår

  • Namn: Alexander Ferrer.
  • Född: 2 december, 1990, i Uddevalla.
  • Bor: Kungsholmen.
  • Favoritplats i Stockholm: ”Jag älskar strandpromenaden vid Fredhäll och Kristineberg, det påminner mig om Uddevalla”.
  • Aktuell: Som Newkid med nya EP:n AW18, 30 november.
  • Spelar: Turnén ”Fäller ingen tour” avslutas på Vasateatern den 9 mars, 2019.

Slog igenom som 20-åring

– Det var ett speciellt sound på den tiden. Den svenska RnB-kulturen hade inte riktigt fått fotfäste här än.

En akustisk version av låten Jag gråter bara i regnet från samma platta gjorde att det lossnade på riktigt för 20-åringen som gav sig ut och spelade runtom i Sverige. Sedan blev det tyst från Newkid.

– Jag hade börjat skriva på mitt andra album, men jag och mitt dåvarande bolag kom inte överens. Så jag valde att bryta dealen. Det var inte så uppskattat, förklarar Alex Ferrer.

Jag har förstått hur
viktigt det är för mig
att göra något i livet
som betyder någonting.

Newkid

Återvände till musiken efter sex års tystnad

Samtidigt började sidoprojektet han dragit igång, en agentur för influencers, äta upp mer och mer tid och fajten för att få göra musik glömdes bort.

– Jag fastnade lite där, tills att jag insåg att det inte alls var vad jag ville göra. Det började handla så mycket om pengar.

Sex år hann gå innan han återvände till musiken. Först med singlarna Kate Moss och Drama förra året, sedan med EP:n SS18 i somras, där många av låtarna, däribland megahiten Lakan, kretsade kring hans uppbrott från ett förhållande.

 – Jag har förstått hur viktigt det är för mig att göra något i livet som betyder någonting.

Alex "Newkid" Ferrer släpper nya EP:n AW18 den 30 november.

Alex ”Newkid” Ferrer släpper nya EP:n AW18 den 30 november.

”Ju ärligare jag är, desto mer uppskattat är det”

Nu går det fort mellan musiksläppen. Den 30 november kommer den snart 28-åriga artistens andra EP för det här året, AW18.

– Jag vill göra musik som känns ny och fräsch. Det rör sig i en hiphopvärld, men jag försöker fortfarande ha RnB-influenser.

 Vad gäller texterna så ligger Alex Ferrers egna liv ligger till grund.

– Jag har märkt att ju ärligare jag är, desto mer uppskattat är det. Jag vill skriva om det som gör ont, men ändå låta stark i det. Jag vill att folk ska känna sig starka när de lyssnar på min musik. Att de inte är ensamma om att skämmas att för att bli lämnade liksom.

Musiken och skapandet gör Newkid lycklig

Om den första EP:n handlade om uppbrottet, handlar AW18 om livet efteråt.

– Jag ville släppa låtarna som kollektioner. SS18 som var mer ljus och hoppfull på våren/sommaren. AW18 som är lite mörkare, lite argare och lite sorgligare passar för hösten och vintern. Jag bygger en värld kring musiken.

I dag är pappa
svinstolt.

Newkid

Tillsammans målar de en bild av vem han har blivit.

– Jag är inte så bra på att prata om vad jag känner, men genom musiken och skapandet får jag utlopp för mina känslor. Det gör mig lycklig.

Och pappa? 

– I dag är pappa svinstolt.

Kungsholmen, Stockholm, Sverige