Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Sabina Ddumba är trött på att bli jämförd

Sabina Ddumba spelar på Cirkus den 12 april.
Sabina Ddumba spelar på Cirkus den 12 april.

Efter Grammis och P3 Guldpris – nu kommer förra årets nykomling Sabina Ddumba till Cirkus. Den 12 april ställer sig artisten som inte gillar att bli jämförd med superstjärnor på scenen.
– Vi ska ge vårt allt, det kan jag lova.

– Ibland kan jag fortfarande inte fatta att det här är mitt jobb, säger Sabina Ddumba.

Hon trillar in på Northbound Studios med andan i halsen en halvtimme sent och ber om ursäkt. I går blev hon kvar i studion till klockan ett på natten.

Under tre intensiva dagar är det här hon sitter och försöker jobba fram nytt material – tillsammans med ett tjugotal olika låtskrivare och producenter.

– Egentligen är jag alltid med och skriver. Mina låtar kommer härifrån, säger hon och lägger handen på hjärtat. Men jag gillar att skriva med andra som inte tänker exakt som en själv för att man utvecklas då.

Vad det blir av det återstår att se.

– Är det något som blir bra är det askul, säger hon. Men än så länge är det väldigt öppet.

Sabina Ddumba, artist från Fisksätra i Nacka. Boende i Vårberg, söderort. Nu är hon aktuell med konsert på Cirkus i april 2017 och Så mycket bättre i höst. Foto: Anna Z Ek

Uppväxt i Fisksätra

23-åriga Sabina Ddumba växte framförallt upp med pappa William och sina sju syskon i Fisksätra i Nacka, hennes mamma flyttade tillbaka till Uganda när hon var åtta år.

– Det känns som att hans namn kommer att dyka upp här på min display, när som helst. Han ringer varje dag vid lunchtid. Min pappa är bäst, säger hon.

Några minuter senare börjar mobilen vibrera och mycket riktigt dyker ”Dad 3 Ice” dyker upp på displayen.

Trots att ingen annan i familjen höll på med musik minns Sabina Ddumba det som att hennes musikintresse alltid funnits där.

– Jag var ungen som alltid skulle stå framför radion och tv:n och sjunga och dansa. Allt skulle vara en show.

Hittade sin röst i Tensta Gospel Choir

När hon var sex år började hon sjunga i barnkör, när hon var 14 år gick hon vidare till Tensta Gospel Choir. Det var först där hon insåg att hon verkligen kunde sjunga – och hittade sin egen röst.

– Jag tyckte mest jag var okej, det tror jag hade att göra med att det inte kändes riktigt okej att säga att man var duktig. Jag minns att jag mådde rätt så dåligt utav det. Varför ska jag inte få kunna säga det? Man måste kunna peppa sig själv. Men där fick jag höra att sjöng bra, säger Sabina Ddumba.

Förebilden var den amerikanska sångerskan Lauryn Hill.

– Jag älskar henne, hon är så stark. Hon bara gör sin grej. Jag tror det som gjorde att jag fastnade för Lauryn Hill var att jag ständigt blev inspirerad till att bara vara mig själv.

Gillar inte att bli jämförd

Kanske är det därför hon inte är helt road när hon jämförs med storheter som Aretha Franklin och Mary J Blige.

– Jag tycker inte om det där. Det blir verkligen blandade känslor när man hör sånt. Visst det är asfett, men vad är grejen med att man alltid måste bli jämförd? Det är tråkigt att det aldrig bara kan vara: ”Sabina, vad bra du är”. Utan att det alltid ska vara: ”Åh, du är bra, nästan som…”.

Vad vill du att folk ska känna när de lyssnar på din musik?

– Jag vill inte säga hur folk ska känna när de lyssnar, men jag vill att de ska känna och att det ska kännas ärligt. Jag vill inte att de bara ska klicka vidare till nästa låt.

Sabina Ddumba, artist från Fisksätra i Nacka. Boende i Vårberg, söderort. Nu är hon aktuell med konsert på Cirkus i april 2017 och Så mycket bättre i höst. Foto: Anna Z Ek

Spelar på Cirkus och aktuell i Så mycket bättre

Tre år har passerat sedan Sabina Ddumba släppte sin första singel Scarred for life (2014), därefter kom singlarna Effortless och Not too young som hon prisades för på både Grammis och P3 Guld förra året. I höstas släppte hon det kritikerrosade debutalbumet Homeward bound.

Den här hösten är hon aktuell i Så mycket bättre, tillsammans med Icona Pop, Eric Saade, Kikki Danielsson, Tomas Anderson Wij, Uno Svenningson och Moneybrother.

– Det ska bli spännande med skapandet och att göra om låtar. Inget låter som något jag gör, så det blir en kul utmaning, säger hon. Sedan ska det bli kul att hitta lära känna folk och hitta likheter.

Men först ska hon avsluta sin vårturné, bland annat med en spelning på Cirkus den 12 april.

– Vi kommer att stå där och ge vårt allt, det kan jag lova, säger Sabina Ddumba.

Stockholm, Sverige