Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

De tar skogens mörker, magi och eurofori till Orionteatern

Duon Siri Karlsson och Mikael Karlsson gör en föreställning ihop
Vill gå vilse i skogen.

Ett skogsrave på scen. Ett ställe att gå vilse på. Så förklarar Siri Karlsson Trespassing som de gör tillsammans med kompositören Mikael Karlsson – en audiovisuell föreställning på Orionteatern.

ANNONS

Ett skogsrave bör väl per definition ligga i skogen?  Och tanken var faktiskt att den gemensamma föreställningen Trespassing av Mikael Karlsson och duon Siri Karlsson skulle ta plats ute i naturen. Men det blev för krångligt.

Ett möte mellan naturen och den elektroniska musiken

Mikael Karlsson

Cecilia i ett möte mellan betong och tall

Cecilia Östholm i ett möte mellan betong och tall.

Tallar och techno

Istället har de tagit hit skogen. Det luktar distinkt av tall inne på Orionteatern där träd är uppsatta på balkarna längs väggarna för att rama in scenen. Mossa är på väg för att täcka golvet. Först måste bara alla sladdar hamna rätt.

– Den råa industrikänslan som ändå finns här passar väldigt bra med det vi vill göra – ett möte mellan naturen och den elektroniska musiken – ett skogsrave, säger Mikael Karlsson och tar en bit ur den godispåse som funderade som bränsle natten innan.

Alla står på scen och skriker rakt ut

Cecilia Östholm

Eufori till sist

Trion var kvar på teatern fram till 03 på natten för att mixa den bakgrund som tillsammans med livemusiken på scen ska bli Trespassing.

Tillsammans med en kör, ett stort band och sig själva har de förutom skogens ljud och kostym och dekor som för tankarna till skogens nattflyn, låtit sig inspireras av de mänskliga riterna som genom dans och musik tillsist utmynnar i eufori.

ANNONS

– Jag tror att när vi nått ungefär en timme in i föreställningen står alla på scen och skriker rakt ut, säger Cecilia Östholm som tillsammans med Maria Arnqvist är Siri Karlsson.

– Som en technoversion av gospel, säger Maria.

Trespassing är dock mer än ett rave. Stora visuella verk projiceras på väggen bakom scenen live av Karlssons följeslagare de senaste 15 åren, Niklas Alexandersson. Masker och scenkläder är gjorda av ett gäng som i sin tur jobbat länge med Siri Karlsson.

Hanna Rönnbäck har gjort kostymen tillsammans med kollegan Majli af Ekenstam

Hanna Rönnbäck har gjort kostymen tillsammans med kollegan Majli af Ekenstam

Musiken ljuder sedan ut ur ett system som kanske kan liknas vid ett surround sound på biografer – allt för att föreställningen liksom ska sluka åskådaren och ge den där vackra men ibland också läskiga känslan av att kliva in i en skog.

Trespassing har premiär 17 februari och spelas även på lördagen och söndagen samma vecka. Läs mer här.

Fakta

Hittade varandra via radion

Mikael Karlsson är kompositör, bosatt i Harlem, New York. Han har i samarbete med koreografen Alexander Ekman komponerat musik till baletterna A Swan Lake och Midsommarnattsdröm som sattes upp på Oslooperan och Kungliga Operan i Stockholm. Han gjorde tillsammans med Anna von Hausswolff musiken till Nobelbanketten 2018. Mikael Karlsson har förutom klassiska uppsättningar också gjort musik till film och TV samt samarbetat med artister som Lykke Li, Anna von Hausswolff, Mariam Wallentin, Andreas Kleerup och Alicia Keys. År 2015 prisades han av American Academy of Arts and Letters.

Siri Karlsson är en prisbelönt duo som experimenterar med folkmusik, friform och psykedelia. Duon består av Maria Arnqvist på altsax, synthar och sång och Cecilia Österholm på tenornyckelharpa, synth och sång. 2018 skrev de beställningsverket Horror Vacui på uppdrag av Sveriges Radio. Det uruppfördes på p2 Art’s Birthday Party, Södra teatern. Deras musik har hörts i film och tv, de har spelat världen över, samarbetat med konstnärer som Eva Mág, Hong Kai Wai och andra artister.

Samarbetet mellan artisterna uppstod efter att Maria och Cecilia lyssnat på Mikaels sommarprat och han i sin tur hörde en poddintervju med dem. De blev båda nyfikna på varsitt håll men när duon var i New York bjöd Mikael hem dem på fest. Och på den vägen är det.

– Jag upptäckte att vi hade samma idéer om musik; något som ska ta oss till en plats, säger Mikael.

Orionteatern, Katarina Bangata, Stockholm, Sverige