Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Hon spelar skräckfilmsmusik för löpare

Organisten Ulla Olsson bjuder tunnellöparna på skräckupplevelse.
Organisten Ulla Olsson bjuder tunnellöparna på skräckupplevelse.

Organisten Ulla Olsson bjuder på en allt annat än traditionell musikupplevelse under Stockholm City Tunnel Run. Klädd i gothkläder spelar hon skräckfilmsmusik i kulisserna av en kyrkogård.

Den 25 mars, innan Citybanan öppnas, arrangeras för första och enda gången ett motionslopp i den nya tunneln. Under det 8 kilometer långa loppet kommer 6 kilometer att gå i den asfalterade servicetunneln, parallellt med pendeltågstunneln, under centrala Stockholm.

Spelar i kyrkogårdskuliss

En av underhållningsstationerna längs vägen står organisten och gotharen Ulla Olsson för. Under tjugo års tid har hon jobbat som professionell organist, men det är först på senare år som hon har gått från klassik orgelmusik till andra genrer som tv-spelsmusik och filmmusik.

I kulisserna av en kyrkogård som byggts upp 40 meter under Adolf Fredriks kyrka kommer hon, iklädd svarta gothkläder och horn, att spela orgelmusik för löparna.

Musik från Hitchcock-filmer

– Jag ser framemot min spelning i tunneln, det ska bli ett riktigt äventyr. Jag kommer att spela musik som hör hemma i den stämningen, från Hitchcock-filmer som Vertigo och Psycho. Det kan bli väldigt ödesmättat och ryggmärgskittlade. Det är verkligen skräckmusik, jag har nästan blivit rädd själv nu när jag övat, säger Ulla Olsson och skrattar.

Hon kommer även att väva in passande klassik fransk musik och tv-spelmusik.

Tror du att löparna kommer att springa fortare när de hör din musik?

– De får sig nog en kick av det i alla fall och det är ju jättekul om jag kan bidra till att de springer snabbare.

Den som är nyfiken på att se det hela kan anmäla sig till att springa loppet fram till och med den 15 mars.

Spana in Ulla Olssons video med musik från tv-spelet Castlevania här.

Adolf Fredriks kyrka, Stockholm, Sverige