Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Kraut och 70-talsgroove – heta trender på Stockholm jazzfestival

Festivalgeneralen Eric Birath rekomenderar att vi kollar in Chicago Art Ensemble och Mammal hands.
Festivalgeneralen Eric Birath rekommenderar att vi kollar in Chicago Art Ensemble och Mammal hands.

Modern jazz lånar friskt från både krautrock och r'n'b.
På Stockholms jazzfestival som börjar 11 oktober får vi lyssna på klassiska sångerskor och det allra hetaste nya, menar festivalchefen Eric Birath.

ANNONS

Livemusiken har fått ett uppsving i Stockholm. Något som såklart påverkar evenemang som Stockholms jazzfestival, en festival som under flera år i rad haft ökande publiksiffror.

– Det är musik som man vill se live. En del jazz är tradig på skiva men live så blir det nästan en fysisk upplevelse som triggar igång något hos människan, säger festivaldirektören Eric Birath.

Global trend

Intresset för livemusik i allmänhet och jazz i synnerhet är dock inget Stockholmspecifikt utan en global trend. Eric Birath menar att det kan bero på hur enkelt vi nu kan strömma musik och  hitta både nytt och gammalt.

Live blir jazz nästan
en fysisk upplevelse.

Eric Birath

Mammal hands är del av den växande UK-jazz scenen och de spelar på jazzfestivalen 12 oktober.

Mammal hands är del av den växande UK-jazz scenen och de spelar på jazzfestivalen 12 oktober.

– Nya lyssnare upptäcker också  hur mycket jazz det finns i andra genrer, som hiphop, krautrock och lite mer progressiv rock, som hos bandet Amason exempelvis.

Inspiration från förr

Birath ser också trender med att nya jazzmusiker går tillbaka och hämtar inspiration från förr. Inget nytt i sig men något som går igen starkt just nu är grupper och musiker som lånar in element från spirituell musik, folkmusik och konstmusik.

– På så sätt blir jazzen pånyttfödd hela tiden, inte bara av musikerna men för att den hittar en ny ung publik.

ANNONS

Hur påverkar det er? 

– Vi har alltid varit på tårna och försökt få hit det bästa och mest spännande på jazzscenen. Men det är kul att fler upptäcker vad vi håller på med. För vår del har jobbet med festivalen nästan blivit lättare.

Läs mer om programmet här.

Fakta

Biraths bästa bitar – favoriter på festivalen

11/10:
Art Ensemble of Chicago, Dansens Hus 19.00 .

Med rätta ett extremt kultförklarad avant-garde jazzband. Bandet har sina rötter i AACM rörelsen, The Association for the Advancement of Creative Musicians och gjorde sig ett namn i slutet på 60-talet och in på 70-80-talet genom performance-aktiga konserter med delar av bandet i ansiktsmålning där hundratals sannolika och osannolika instrument användes.

Art Ensemble of Chicago på en festival 2017

Art Ensemble of Chicago, den experimentella jazzens förgundsfigurer 2017. Foto: Tore Sætre,

12/10:

Mammal Hands, Fasching 20.00

Rising stars på den prunkande Britiska jazzhimlen med både krautrockiga element liksom inslag av ”neoclassical” musik som Nils Fram eller Hauschka.

13/10:

Joel Lyssarides, Södra Teatern 19.00

Joel Lyssarides befäste sin position som det hetaste nya namnet på den svenska jazzscenen med plattan Dreamer som fick ett otroligt varmt mottagande när den kom 2018. Nu kommer uppföljaren A Better Place och vi spår att Joel Lyssarides med den blir vår nästa jazzexport. Pianobaserad jazz i samma anda som Shai Maestro och EST.

16/10:

Ayanna Witter-Johnson, Fasching 20.00 

Cello + R&B = Jazz? Ayanna känns som det häftigaste man kan se på en scen, klassisk skolad cellist som använder cellon på ett helt nytt sätt, det känns urbant, soulfullt varmt med med en nerv och skörhet som cellon skänker. 

19/10:

Sarah McKenzie, Nalen 21.00

Sarah McKenzie från Australien står fast förankrad i vokaljazzens tradition. Vi får jazzzstandards och egenskrivet i samma anda som Diana Krall, och liksom Krall är McKenzie en makalös pianist utöver att vara en förträfflig sångerska. 

20/10:

Viktoria Tolstoy, Scalateatern 20.00 

En av våra största jazzsångerskor kommer med en ny skiva på den aktade skivettiketten ACT (no pun intended) lagom till festivalen.

Hela veckan:

Scalateaterns källare från ca 21.30 till sent – vi har samlat en del av det mest intressanta som händer just nu på en scen som kickar igång ungefär då de övriga konserterna konserterna på festivalen tar slut. Här kan du se nyskapande projekt som Lisen Rylander Löves Oceans, Soundscape Orchestra, Thus Owls och Stockholm Jazz Underground eller gå och sjung o dansa dig svettig på dekadenta Lönnkrogen.

Fasching, Kungsgatan, Stockholm, Sverige