Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Adam Tenstas elever kör live på Grand Central

Adam Tensta delar med sig av sina kunskaper.
Adam Tensta delar med sig av sina kunskaper.

Adam Tensta har startat en musikutbildning.
Nu är det dags för första avgångsfesten: 1 december blir det livemusik, poddar och samtal på Grand Central Scandic.

Det var i våras som artisten Adam Tensta drog igång utbildningen FRAMÅT och under två terminer har Järvas ungdomar, på Adam Tenstas hemmaplan, fått lära sig allt om hur musikbranschen fungerar.

– Jag fick idén från att ha jobbat med det här svinlänge – och tagit den långa vägen. Så här i efterhand är det grymt att ha fått lära sig av misstagen, men jag tror inte att man behöver gå igenom samma misstag om det finns rätt information, säger Adam som heter Taal i efternamn egentligen

Utbildningen är inte en traditionell musikutbildning utan handlar om allt det runt omkring – från hur STIM fungerar till hur du lär dig varumärkestänk.

– Det är inte bara för blivande artister utan låtskrivare, producenter, managers – alla som vill lära sig om hur det fungerar i musikbranschen.

Distanskurs till hösten

Utbildningen, som är gratis, är exklusiv för ungdomar boende i Järva – området som Adam själv kommer ifrån.

– Jag vet att det finns ett enormt intresse för att syssla med musik i området. Många har drömmar om att bli något, men få har medlen. Det finns ett visst engagemang från fritidsgården, men där är man bara till en viss punkt, sedan går man vidare. Jag tyckte att behovet var störst här och så kommer jag ju härifrån.

Fler kurser nästa år

Och intresset för utbildningen har varit stort – så pass att Adam nu har bestämt sig för att köra igen nästa år. Klasserna drar igång i februari och redan nu kan du anmäla ditt intresse.

Till hösten planeras även en distansutbildning.

– Vi har märkt att det har varit stort tryck och att folk är trötta på att allt händer i Stockholm. Då känns det inte mer än rätt att erbjuda en distanskurs också.

Examensfest i city

När det nu har blivit dags för förstaårseleverna att ta examen ska det självklart också firas.

Lördagen den 1 december klockan 19.00 går en stor fest av stapeln på Grand Central by Scandic på Kungsgatan. I samband med detta kommer examenseleverna att uppträda, livepodda och hålla i panelsamtal.

Konstnärssjälar brukar ha svårt att sitta still

Adam Taal

Adam är helt klart stolt över sina elever.

– De har varit grymma. Det här har ju inneburit att gå tillbaka till skolbänken för många som kanske inte alltid haft så lätt för det. Konstnärssjälar brukar ha svårt att sitta still, men de har verkligen haft fullt fokus. Det har varit skitgrymt att få vara med på resan.

Grand Central by Scandic, Kungsgatan, Stockholm, Sverige