Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Finess är tillbaka – nu spelar han på Lydmar

Jaouli "Finess" Akofely och Dj Christoffer Gero Andersson som spelar på Lydmar på onsdag.
Jaouli "Finess" Akofely och Dj Christoffer Gero Andersson som spelar på Lydmar på onsdag.
På lördag uppträder Finess i Sommarkrysset på Gröna Lund, tillsammans med Miss Li.
På lördag uppträder Finess i Sommarkrysset på Gröna Lund, tillsammans med Miss Li.

I sommar är Stockholmsrapparen Jaouli "Finess" Akofely aktuell med singeln Tegel & Betong, en duett med MIss Li. Vi träffade honom inför veckans spelningar i stan – och snackade om höstens kommande EP.
– Den kommer att heta Från mig till er, avslöjar artisten.

ANNONS

Jaouli Akofely växte upp i Hässelby. Där närdes intresset för hiphop, breakdance och basket. Han blev tidigt inspirerad av sina äldre bröder och deras vänner att börja göra musik.

– Musiken har alltid varit en grej jag tyckt om. Min äldsta brorsa var involverad i skivbolaget 165 Management, där bland andra Petter och Ken Ring var signade. Så jag växte upp bland alla dem, berättar Finess när vi träffar honom på Lydmars terrass där han ska spela på onsdag.

”På fritidsgårdarna fick du veta om du var bra eller inte”

Redan som nioåring började han skriva texter på engelska. Men det var i slutet av 90-talet, när Petter och Ken Ring slog igenom, som intresset för den svenska hiphopen väcktes.

– Då började jag tycka att svenska var så jävla fett. Jag började rappa på fritidsgårdar. Det var där man byggde upp sin grej, det var där du fick veta om du var bra eller inte, det var en mycket tuffare publik än vad det är nu. Men det ska inte vara enkelt, säger Finess.

Har samarbetat med flera stora namn i branschen

Genom åren har han bland annat turnerat tillsammans med Pato Pooh och Ken Ring, uppträtt live och gjort samarbeten med Mwuana, Stor, Adam Tensta, Michel Dida, Näääk & Nimo och Tjuvjakt. Först 2014 släppte han sina första egna projekt i och med dubbelsingeln Avtryck och EP:n Produkt av min miljö.

Hur kom det sig att det dröjde så länge?

– Jag har studsat runt i olika crews och gästat olika grejer. Samtidigt försökte jag hitta min plats och mitt eget sound. Jag jobbade på en del grejer, men det kändes som att jag inte hittade rätt med musiken, jag behövde utvecklas, förklarar artisten.

Jaouli Akofely flyttade utomlands och pluggade marknadsföring och ekonomi i Manchester, såg scenen och rapparna där. Samtidigt började något bubbla inom hiphop-Sverige.

Många dörrar öppnades med Lyckliga gatan

– Det började tära på mig. Jag kände att jag måste tillbaka, jag ska ge det här en chans till. Köra på ett lite annorlunda sätt, och stå på mina egna ben.

ANNONS

Sedan två år tillbaka är Stockholmsrapparen signad av Sony Music, men det stora genombrottet kom för drygt ett år sedan med den hyllade tv-serien Lyckliga gatan. Där tolkade han Py Bäckmans låt ”Stad i ljus” och pratade för första gången om sorgen efter sin storebror, som mördades för tre år sedan.

– Många dörrar öppnades med det.

Strax därefter släppte Finess EP:n Allt har sitt pris – och gjorde väldigt många spelningar på kort tid.

Finess avslöjar titeln på nya EP:n

– Jag valde att hoppa på så mycket och synas överallt. Men jag ville verkligen bygga upp saker ordentligt för det här året. Efter det har jag bara jagat runt, försökt hitta rätt producentteam och sätta soundet ordentligt. I dag känns det som att den kommande EP:n är det riktiga släppet, säger Finess som till hösten är aktuell med en ny EP.

– Den kommer att heta Från mig till er.

Det här är Från mig till er, till alla som lyssnar, till alla som reagerar på musiken.

Jaouli ”Finess” Akofely

Finess berättar att han gillar att bygga sina EP:s kring titeln. Om Produkt av min miljö handlade om att du formas av din omgivning, och Allt har sitt pris om att du måste offra saker för att uppnå det du vill, så handlar den kommande EP:n om hans vilja att göra musik från hjärtat.

”Jag vill göra musik från hjärtat”

– Nu vill jag ge lyssnarna något ärligt. Det är det folk uppskattar mest med mig, ärligheten i texterna, musiken, känslorna. Jag har varit i finrummen, jag har gjort de här radiogrejerna. Nu vill jag bara göra musik från hjärtat. Så det här är Från mig till er, till alla som lyssnar, till alla som reagerar på musiken. Allt kretsar kring just det, man kommer att höra det från första spåret.

Den första officiella singeln Simba symboliserar kring filmen Lejonkungen, Jaouli Akofelys egen uppväxt och hans brors död, avslöjar artisten som nu bara väntar på att en remix av låten ska bli klar innan släppet.

– Det blir en bra jävla remix, med några legender, några gamla rävar i gemet. Jag tror att folk verkligen kommer att ta till sig den.

”Det kommer bli livets spelning”

Men först väntar onsdagens livespelning på Lydmars terrass, där dj:n Christoffer Gero Andersson inleder med att sätta standarden för kvällen.

– Innan jag går vidare till nästa kapitel så finns det några låtar som jag inte har fått chansen att spela live än. Nu vill jag testa lite mer mellow loungegrejer som jag aldrig kan köra i klubbmiljö. Det känns som att det är rätt plattform för att ta in musiken. Jag vill att du ska höra varenda ord, det ska verkligen kännas. Så det kommer bli livets spelning alltså definitivt, lovar Finess.

På onsdag, 19 juli, spelar Finess live på Lydmars terrass (Södra Blasieholmshamnen 2). På scen cirka 19.30. Gratis inträde.

Fakta

Finess gör dubbla spelningar i veckan

Namn: Jaouli ”Finess” Akofely

Ålder: 30 år

Uppvuxen: Hässelby

Utbildning: Universitetsstudier i marknadsföring och ekonomi.

Aktuell: Med singeln Tegel & Betong, en duett tillsammans med Miss Li, som släpptes i juni samt höstens kommande EP Från mig till er.

Dubbla spelningar i veckan: Finess spelar på Lydmars terrass nu på onsdag, 19 juli, live ca 19.30. På lördag dyker han även upp i Sommarkrysset på Gröna Lund tillsammans med Miss Li.

 

Stockholm, Sverige