Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

”Hjälp till och våga göra bort dig”

Sofie Strandberg har ett och annat att säga till stockholmarna.
Sofie Strandberg har ett och annat att säga till stockholmarna.

Allt om Stockholms nöjeskrönikör Sofie Strandberg älskar stockholmare men anser att det finns en hel del vi borde bli bättre på…

Bli mer hjälpsamma

”Förutom Stockholms restaurang- och butikspersonal som jag över lag tycker är otroligt proffsiga och tillmötesgående, är stockholmare är ganska ohjälpsamma. Att erbjuda sittplats till äldre och gravida på tuben, att hjälpa en förälder med barnvagnen på bussen eller att bära den gamla damens matkassar upp för trappan  är tyvärr  ovanligt. Det är dags att skärpa till sig nu du lata stockholmare – sluta glo konstant i  telefonen och börja glo på dina medmänniskor istället. En dag är det garanterat du som står där och behöver lite hjälp.”

Jämför inte med New York

”Jag orkar verkligen inte höra den här meningen en gång till: ”Har du testat den nya restaurangen på Birger Jarlsgatan?! Den känns sååå New York!” (samtidigt som personen kommer i brallan av New York-upphetsning). Alltså förlåt men, varför måste allt i Stockholm alltid jämföras med något annat?! Kan inte underbara Stockholm bara få vara underbara Stockholm?

Stick ut

”Ibland känns det som att stockholmare är LIVRÄDDA för att göra något som kan anses konstigt enbart för att man inte vill ”göra bort sig” eller ”sticka ut” för mycket. Det är nästan som om om man vill behaga och vara alla till lags – även de man inte ens känner. 

Här kommer en nyhet till dig som tänker alldeles för mycket på hur andra ska uppfatta dig: INGEN BRYR SIG! Helt ärligt, folk är alldeles för upptagna med sig själva och sitt liv för att tänka på att du går och sjunger för dig själv på gatan.

Klaga inte på tunnelbanan

”Nu ska jag inte kasta sten i glashus här – för självklart har även jag klagat på tunnelbanan någon gång. Dock känns det som om vissa stockholmare har satt i system att gnälla på tuben jämt. Det kan vara allt från att det är för trångt och att det pratas för högt i telefoner till att det är för varmt och att det luktar för mycket parfym. Ja vissa dagar är det inte lätt att vara en neggo-person som åker tuben. Men vet du vad illa bortskämda du? SL är inte din privatchaufför som kommer och hämtar upp dig i en ljudisolerad, väldoftande, polerad och perfekt tempererad bil – du bor i en storstad och det är kollektivtrafik vi snackar om. Deal with it eller flytta ut på landet.”

Stockholm, Sverige