Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Klarar du inte ljuden? Flytta då!

Sofie Strandberg.
Sofie Strandberg.

Stanna hemma om du är så ömtålig att du inte kan höra andra människor prata och skratta på restaurang.
– Det är inget jävla bibliotek.

Det är torsdagkväll och jag befinner mig på Boqueria där jag äter middag med en vän. Bredvid vårt bort sitter ett par i 45-årsåldern som verkar vara på dejt eller i alla fall vara nya bekanta. 

Stämningen är lika livlig och slamrig som den brukar vara här och jag och min kompis pratar om hur vi gillar den här typen av ”stökiga” restauranger. Vi äter, dricker, skrattar och har kul – precis som sig bör när man äter middag med en vän.

Men under hela middagen känner vi blickar från paret vid bordet bredvid. 

Det är kanske min skånska stämma,

De blänger surt åt vårt håll och jag tänker att de borde ägna mer tid åt varandra än att intressera sig för oss. Efter en timme av glosoppa vänder sig tjejen plötsligt mot oss och ber mig med en allvarlig röst att inte prata så högt. 

Jag stirrar häpet på henne, skrattar och säger med ett stort leende att ”Oj, förlåt, det är kanske min skånska stämma, den brukar skära igenom det mesta.” 

Men jag märker snabbt att det inte finns någon tillstymmelse till humor då jag inte får så mycket som en blick tillbaka. 

Mitt middagssällskap och jag är överraskade över parets sura kommentar då hela stället är väldigt högljutt. Så vi äter upp och placerar oss i baren med varsin cocktail i handen hellre än att stanna kvar i hörnan med våra sura bordsgrannar. 

Min kompis berättar om hur han blivit utskälld av en tjej på ett café då hans dotter blivit rädd för något och börjat skrika. Jag i min tur berättar om den gången jag och en vän blev rejält tillsagda av en man på tunnelbanan för att vi pratade i telefon.  

Efter vår sista beställning i baren och flera liknande historier har vi kommit fram till några enkla tips som bör läsas av ljudkänsliga invånare i Stockholms stad:

Flytta till landet

Stanna hemma om du är så ömtålig att du inte kan höra andra människor prata och skratta på restaurang. Skäll inte ut ensamstående föräldrar med ledsna barn, det är bara otroligt okänsligt, åk för sjutton inte tunnelbana om du blir störd av att folk snackar i telefon – det är ett kommunalt transportmedel, inget jävla bibliotek. Och sist men inte minst – överväg att flytta ut på landet i ett hus med dubbel isolering. 

Fakta

Sofie hissar och dissar

Hiss: Jag älskar verkligen att spela sällskapsspel – allt från Monopol till enkla kortspel. Att samla ett gäng vänner hemma, korka upp lite vin och äta ost- och charkbricka och sedan spela hela kvällen och natten, det kan slå vilken utekväll som helst.

Diss: Vuxna människor som är dåliga förlorare…GÄSP. Alltså på riktigt skärp er. Det är ett SPEL vi spelar och det ska vara kul. Att du inte vinner kommer inte ha någon som helst betydelse i ditt fortsatta liv.

Stockholm, Sverige