Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

”Stötta stans krögare – köp hämtmat, inte toapapper”

Stötta krogarna i corona-krisen.
Det är dags agera om du vill att stans krogar ska finnas kvar efter krisen, menar Allt om Stockholms reporter.

I en tid där rädslan för ett virus får många att fly sociala sammanhang går stans krögare på knäna. Det är hög tid för oss att fundera på hur vi vill att samhället ska se ut när krisen är över – och agera därefter.

ANNONS

I början av februari skrev jag om hur många i krogbranschen har svårt att få ekvationen att gå ihop – trots alla flitiga restaurangbesökare. Då talade man om en överetablering som orsak till den tuffa konkurrensen.

Spola fram tiden några veckor, addera spridningen av corona-viruset och fråga mig igen hur stans krogscen mår.

Vanligtvis hör det till min arbetsvardag att träffa passionerade krögare med stora förhoppningar för sina nya restaurangprojekt, men de senaste dagarna har mitt uppdrag snabbt förändrats. Nu pratar jag med oroliga restaurangägare vars matsal ekar tom, eller vars personal inte vågar jobba.

Vissa håller temporärt stängt, andra kämpar med näbbar och klor för att hålla sin verksamhet vid liv i en tid där få vill äta ute på restaurang. Stans krögare går på knäna, nu mer än någonsin.

Det har blivit hög tid för oss alla att fundera på vilket Stockholm vi vill återvända till när krisen är över – och agera därefter.

Än så länge finns inga förbud mot att gå på restaurang, än så länge är det ingen som avråder oss som är friska från att göra det. Bryr du dig det minsta om krogarnas överlevnad kan och bör du som har råd faktiskt gå ut och äta.

Så länge vi alla använder sunt förnuft och en rejäl klick handsprit ska det förhoppningsvis gå fint, förutsatt att vi alla bryr oss om våra medmänniskor och stannar hemma om vi börjar känna oss sjuka.

Med det sagt har jag full förståelse för alla därute med tillitsproblem som inte vill sitta på restaurang med andra människor i coronatider. Du kan ändå stötta din favoritkrog genom att köpa hämtmat eller presentkort på framtida besök.

Annars är risken stor att inte mycket av Krogstockholm finns kvar när du väl beslutar dig för att börja leva igen.

Stockholm, Sverige