Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

”Är det krogen som skriker högst som förtjänar mest uppmärksamhet?”

Krogkrönika.
När kampen om gästerna hårdnar blir det allt viktigare att synas på sociala medier.

Stockholms krogscen växer så det knakar – och när kampen om gästerna hårdnar blir det allt viktigare att synas på sociala medier. Men är det verkligen den som skriker högst som förtjänar mest uppmärksamhet, undrar Allt om Stockholms reporter Sandra Eriksson.

ANNONS

Var och varannan vecka slår en ny vinbar eller restaurang med ett spännande koncept upp dörrarna i Stockholms innerstad. Ofta öppnar de i lokaler där andra krögares drömmar om framgång har grusats.

I vårt eget artikelarkiv hittade vi inte mindre än 51 krogar som fått klappa igen på tre år. Jaha, tänker du nu, de var väl inte så bra då. Men faktum är att både hyllade stjärnkrogar och mysiga kvarterskrogar är med på den listan. Jag vet, för jag har skrivit om många av dem genom åren.

Snarare pekar mycket på en överetablering, att kroggästerna i Stockholm inte räcker till. För att locka folk måste du sticka ut ur mängden, menar krögarna jag pratar med, och det räcker inte längre med god mat och bra service.

Sociala medier har blivit viktigare

Spelreglerna har förändrats. Sociala medier har blivit viktigare. De krögare som har råd att bjuda in ett gäng influencers med stora följarskaror för att äta gratis mat kommer onekligen att tränga igenom bruset.

Det gör det tufft för privata krögare utan stora företag i ryggen, som inte har råd att pumpa in pengar i någon enorm marknadsföringsapparat.

Krogkarusellen – så kämpar krögarna i stan för att överleva

Istället får de kämpa hårdare för att bli omskrivna med ett nytänkande koncept, eller hoppas landa en riktigt bra recension i någon stor tidning. Ändå är risken stor att de snart blir bortglömda i havet av alla nya krogar.

Och hur kritiska är egentligen stans självutnämnda foodies? Jag tänker inte hävda att jag sitter på svaret, men i journalistiken är opartiskhet en förutsättning för att kunna vara objektiv – och det går inte direkt hand i hand med bjudmiddagar.

ANNONS

Och hur kritiska är egentligen stans självutnämnda foodies?

Med det sagt kan krogen med stora ekonomiska muskler givetvis vara lika bra som den familjeägda restaurangen på hörnet. Men precis som vid olyckor är det inte alltid den som skriker högst eller verkar ha mest ont som behöver din hjälp först.

Det vill säga, går vi bara till de ställena som hörs och syns mest på sociala medier riskerar vi inte bara att bidra till en restaurangscen med mindre mångfald utan även att förlora några riktiga krogpärlor.

Vi får den krogstad vi förtjänar.

Stockholm, Sverige