Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

”Hur har man roligt i en tid när det roliga ställs in?”

Krönika: Hur har man kul när corona stänger ner samhället?
Pandemin kan göra samhället isolerat – går det att ha roligt då?

Coronaviruset har fått delar av Nöjesstockholm att stanna upp. Konserter bokas om, dansgolv håller stängt och folk undviker på eget bevåg att gå ut och äta på restaurang.
Hur roar vi oss om samhället, mot förmodan, blir mer isolerat? Allt om Stockholms reporter Jesper Wallén är er ciceron i den asociala nöjesdjungeln.

ANNONS

I går, onsdag 11 mars, kom beslutet: Sammankomster med mer än 500 personer stoppas för att förhindra spridningen av det nya coronaviruset.

Det kändes bara som en tidsfråga tills restriktioner likt denna skulle bli verklighet. Nu väntar pessimisten i mig på ytterligare förbud och regler.

Händelseförloppet känns mer och mer som fiktion.

Så när andra bunkrar mat har jag själv därför påbörjat en bunkring av asociala nöjen.

Jag och min kollega har i uppgift att guida till nöjen och kultur i Stockholm. För tillfället känns det som om allt vi skriver om befinner sig i limbo. Konserter, föreställningar, mässor, etc. Vad blir av? Vad ställs in? De frågorna kan få nya svar varje dag – om inte varje timme – en längre tid framöver.

Så hur har man roligt i en tid när det roliga ställs in?

För den extroverta blir det allt svårare att få utlopp för sina sociala behov. Risken är att det bli hemskt svårt att fylla sin fritid med evenemang och aktiviteter, när vi rör oss mot en tid av social isolering.

Jag personligen lever mycket av mitt liv genom böcker, filmer och serier. Sedan ung ålder har jag alltid funnit ro och glädje i egentid. Men även jag kan lätt nå en gräns, där jag känner ett starkt behov av att befinna mig bland folk.

I skrivande stund finns inga exakta svar på hur lång tid den här smittan kommer påverka världen – eller i vilken utsträckning. Rent hypotetiskt kan det pågå i flera månader och innebära att hela länder sätts i karantän, som vi redan sett prov på.

ANNONS

Personligen förbereder jag mig mentalt på en tid av tristess, långtråkighet och bristande tillförsel av mänskligt umgänge. Så när andra bunkrar mat har jag själv därför påbörjat en bunkring av asociala nöjen.

Jag för anteckningar i mobilen med serier och filmer jag kan passa på att se när annat inte finns att göra. Jag ser över priserna på hyllade tv-spel jag aldrig riktigt tagit chansen att spela förut. Bokhyllan är nästan så full att den svämmar över.

En irrationell del av mig ser fram emot möjligheten att för en gång skull se klart Sopranos. Men sen då? Skulle jag hypotetiskt kunna underhålla mig själv resten av året? Kan någon klara av det?

Fakta

Jespers asociala tips

Serier

Fleabag En av världens bästa serie är bara tolv 30-minuters-avsnitt lång. Skratt, gråt och massa cringe. Lär dig älska Phoebe Waller-Bridge och den heta prästen, som alla i redan frälsta. Finns bara på Amazon Prime av alla platser. Men serien är värt priset för strömningstjänsten på egen hand.

Love is blind Jag föraktar nästan realityserier, men blev övertalad att ge Netflix nya succéserie en chans. Och ja, det är hemskt underhållande. Jag menar, det går inte sluta kolla på det för att det är så underhållande. I en tid av oro så kan det vara trevligt att bli besatt av ett kärleksexperiment.

Twin Peaks En klassiker som jag hoppas att alla har sett. Men för den som inte har sett David Lynch och Mark Frost mordmysterium: Vad håller du på med? Laura Palmer hittas död i den lilla staden Twin Peaks och sen vänds allt upp och ner. Säsong tre, som kom flera decennier senare, är bland det bästa som visats på tv, enligt mig.

Filmer

Singin in the rain Världens kanske gladaste film. Det finns inga ordentliga oroligheter i musikalklassikern. Filmen är cirka 100 minuter av positiva känslor och energi, som kastas i ansiktet på en. Stäng ute mörkret och kliv in i Gene Kellys positiva värld.

Harry Potter-filmerna Här har vi många timmar av underhållning. Få saker får mig att känna samma glädje och nostalgi som filmerna om den unge trollkarlen. Jag kan slänga in Sagan om Ringen-trilogin och de tre första Star Wars-filmerna i samma kategori.

Böcker

Pesten av Albert Camus Klassikern om den Algeriska staden Oran som isoleras från övriga världen efter att ha drabbats hårt av pesten. Såsom cornaviruset just nu försätter städer och länder i karantän för tankarna till denna roman. Dock! Om du har lätt att skrämma upp dig själv – läs inte boken!

Agota Kristofs triologi Boken jag själv läser i skrivande stund. Förra årets kanske mest hyllade bok är än så länge exakt så bra som alla säger. Två tvillingbröder kommer till sin mormor långt ute på landet. Det är krig. Kriget har inget namn och inte landet heller.