Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

”Så fruktansvärt patetiskt”

Sofie Strandberg om en vän som blivit lämnad utan förklaring
Sofie Strandberg skriver om en vän som blivit lämnad utan förklaring.

Vad gör du när en kompis blir brutalt dumpad? Allt om Stockholms krönikör Sofie Strandberg skriver en rasande krönika.

Jag står i kön på Hemköp i Hornstull när jag får ett sms från henne. ”Han har lämnat mig. Det är över.” 

Jag ringer henne direkt men hon får knappt fram ett ord på grund av chock. De har varit tillsammans i över 8 år och helt plötsligt vill han inte längre. Hon är lämnad helt utan förvarning – helt utan förklaring. Han kom hem från jobbet, packade en väska, sa att han inte ville längre och sen stack han. 

Jävla svin

Jag försöker trösta så gott det går men att trösta när man egentligen inte vet vad som hänt är svårt. Hade han träffat någon annan hade man agerat annorlunda: ”Vilket jävla as! Du förtjänar bättre än det jävla svinet!”. Men nu finns inget att ta på, inget att gå på. Det enda som finns är en förvirrad, förtvivlad och lämnad själ. 

Jag säger att det kommer ordna sig – vad som än händer så kommer det ordna sig.

Hon vill bara veta varför. Varför? Varför? Varför?

Ett spöke

Några veckor senare träffar jag henne. Hon ser ut som ett spöke – blek, genomskinlig och utmärglad. ”Jag kan inte sova, jag kan inte äta, jag kan ingenting.” säger hon med en röst som spricker. Det enda hon gör är grubblar, funderar och försöker förstå vad som hänt. För trots att det gått flera veckor sedan han stängde dörren till deras lägenhet så har hon inte fått något svar på vad som hänt. Han är bara borta. 

Jag tycker så fruktansvärt synd om henne och alla andra som blir lämnade utan en förklaring. Det är något av det fegaste som finns – att göra slut utan att berätta varför. Är inte människan du levt med under en massa år värd att få veta vad som hänt? 

the easy way out är så fruktansvärt patetiskt

Säg som det är: ”Jag har träffat någon annan och blivit kär”,  ”Jag tycker inte vi passar ihop längre”, ”Jag ser bara dig som en vän”. Att vara en ynkrygg och köra the easy way out är så fruktansvärt patetiskt. Du är ju liksom redan ”out” så varför inte bara göra ett ordentligt avslut och berätta vad som är grunden till beslutet. Är inte det det MINSTA du kan göra? 

Stockholm, Sverige