Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

”Skönhetshysterin har inget slut”

Sluta bleka, spraya och förläng, säger Sofie Strandberg.
Sluta bleka, spraya och förläng, säger Sofie Strandberg.

De vet inte vem Stefan Löfven är, men har koll på tandblekningskliniker och solarier. Sofie Strandberg återupptäcker sin avsky för skönhetshysterin och dem som ger efter för den.

Just nu är jag så sjukt trött på utseende-hysterin och allt vad det innebär. Ibland tänker jag att jag borde dra till Australien och bo på en strand i ett sunkigt hippiekollektiv där ingen bryr sig om hur man ser ut. (Men gör det då tänker ni? Och ja, jag var på väg, men jag kom på att även i hippiekretsar finns utseendefixering och det är säkert skitviktigt att man har rätt typ av dreads. Så den tanken har jag släppt). 

Fixa läpparna lika vanligt som att shoppa kläder

Att spruta in fillers i läpparna är idag lika vanligt som att shoppa nya kläder. Ibland känns det fan som att jag är den enda i hela Stockholm som inte springer iväg på lunchen för att snabbt bleka tänderna, fixa naglarna och köra en spraytan. 

Vad mer fejkar vi?

Varför jag är så upprörd över utseendehetsen just precis nu vet jag faktiskt inte.  Det är ju inte ett nytt fenomen om vi säger så. Men jag upplever väl någonstans att fixeringen av det yttre är utom kontroll och jag får lite panik av den tanken. För om vi är så brutalt uppslukade av att fejka hur våra ansikten och kroppar ser ut, vad är det som säger att vi inte kan börja fejka vårt inre?

Eller gör vi det redan?

”Jag har ändå blekt tänderna, har färgade linser, tagit bort varje hårstrå på min kropp och gjort en näsoperation, så vad spelar det för roll om min personlighet också är lite fejk och falsk?”

Jag ryser av tanken. 

Felfri yta

Och snälla missförstå mig rätt nu. Jag menar inte att det är dåligt att bry sig om sitt yttre, att förbättra det man redan har och att vilja vara sitt snyggaste jag. Det vill väl alla liksom. Jag tänker bara på var det ska sluta? För just nu känns det som att hetsen med att nå sitt mest perfekta utseende tar så fruktansvärt mycket tid och fokus.  Speciellt bland många unga tjejer och killar verkar en ”felfri yta” vara det viktigaste i livet, vilket gör mig så otroligt sorgsen och förtvivlad. 

Se bara på majoriteten av de som medverkar i dokusåpan Paradise Hotel – de vet inte vad Sveriges statsminister heter men de har stenkoll på var man gör extensions, vilka ställen som är bäst på tandblekning och var alla skönhetskliniker i hela Stockholm ligger. 

Stockholm, Sverige