Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Årets bästa krog blir bättre för varje besök

Vinnarna på Ichi
Vinnarna på Ichi

Årets bästa krog ligger på Timmermansgatan och blir bara bättre och bättre för varje besök.
Annars snackades det om sprit mellanrätter och kvarterskrogar. Men det var nyheter om stark korv, churros och bärs som lockade till mest läsning 2018.

ANNONS

Årets första krogtest var det bästa.

Den fjärde januari publicerade vi årets enda fullpoängare, krogen Ichi på Timmermansgatan som förutom att vara helt suveränt innovativ, utan att vara spexig, också var prisvärd.

Och mellanrätterna med
råvaror i säsong, som vi
trodde hade nått vägs
ände, fortsatte att fylla
stans menyer.

Etoile på Norra stationsgatan kom inte långt efter med sin 19-rättersmeny som tog fyra timmar att äta. Det upplägget stack ut i floran av avslappnade kroghäng tänkta att upplevas som ett andra vardagsrum.

2018 var annars året då Krogstockholm fortsatte resan mot att bli ännu mer spektakulärt, familjärt och roligt. Ännu mer naturvin, fler cocktailbarer och fantastiska småställen – pärlor som gör att du kan käka gott bortom de upptrampade krogstråken.

På Tjärhovsgatan öppnade Madam, en koreansk restaurang som är så troget ett asiatiskt original att det varken finns bestick eller kaffekoppar i lokalen. I City inträffade årets mest oväntade möte när en japansk krog förvandlades till en etiopisk dito på kvällar och helger.

Medan uppstickarna hittade kreativa lösningar i mindre lokaler smällde draken Stureplansgruppen upp flera jätteställen som Bonnies och L’avventura, (där ndujapastan var en av årets härligaste rätter).

ANNONS

Krogräven Erik Lallerstedts dotter Anna levererade den tryggaste måltiden på sin nya krog -Eriks Basar medan Kransen lockar gäster från hela stan med en krog som bara serverar mackor, Scandwich.

Men allt var inte nytt: Precis som tidigare år talade krögarna varmt om chosefria mötesplatser. Fortfarande var ledordet kvarterskrog.

Och mellanrätterna med råvaror i säsong, som vi trodde hade nått vägs ände, fortsatte att fylla stans menyer.

Inför nästa år har jag slutat hoppas på att mellanrätterna ska ersättas med mer klassiska menyer; tydligen gillar vi att slafsa från gemensamma tallrikar (eller så är det upplägget mer lönsamt för krogarna).

Nej, i stället tror jag på lunchen, att vi satsar extra på att käka gott mitt på dagen blir 2019:s trend.

Fakta

Tre krognyheter som välte internet!

Stans första churreria Friterad deg som doppas i choklad, dulche du leche och nutella – det gillar våra läsare. Eller ni gillar åtminstone att läsa om det. När vi berättade om att Stockholm skulle få en churreria på Tégnergatan 18 exploderade våra servrar. Och man fattar ju varför. Bröd, socker, friterat, choklad… (jag blir hungrig av att bara skriva dessa rader).

Här är Stockholms nya churrosmecka

Harakirikorvgubbens öde Mannen som serverar världens starkaste korv väckte heta känslor. Särskilt när vi skrev om hur hans existens i Gamla stan var hotad.  Antingen hatade ni hans burdusa stil, eller så älskade ni när han skällde ut folk som på något sätt gjorde fel i korvkön och hur han samtidigt filmade allt och la ut i sociala medier. Nu ser det ut som att Harakirikorvgubben får stanna ett tag i Gamla stan. Kul tycker vi.

Harakiri-korvgubben får förlängt

Vad kostar en stor stark? Hur ser en stor stark ut på krogen? Hur stor är den, vilket märke – och vad kostar den? Genom att ringa till hundra olika ställen fick vi fram ungefär hur en typisk Stockholmsbärs såg ut.

100 krogar: Så stor är en öl i Stockholm

Stockholm, Sverige