Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Stockholmare bryr sig inte om din ålder

Ingen bryr sig om att du fyllt 35.
Ingen bryr sig om att du fyllt 35.

Här slipper du uttrycket "act your age". Och det är underbart, menar vår krönikör Sofie Strandberg som är över 35.

ANNONS

Det finns massor av anledningar till varför Stockholm är en helt fantastisk stad – en av mina favoritgrejer är att de flesta tycker att ålder är oviktig och obetydlig och skiter totalt i hur gammal eller ung man är (ja förutom när det kommer till att handla på systemet och dricka på krogen då). Ålder är med andra ord enbart en siffra.

När jag träffar nya bekantskaper i Stockholm är det sällan jag får frågan hur gammal jag är. Folk är mer nyfiken på vad man jobbar med och vem man är som person. De gånger jag fått frågan upplever jag att den ställs av ren rutin – men det läggs inga värderingar eller krav på min ålder. Mitt svar kvittar och personen som frågar bryr sig egentligen inte om jag är 17 eller 77. Oftast får man bara ett ”okej” och en axelryckning. Det är liksom helt ointressant. 

Efter 30

Däremot upplever jag motsatsen i väldigt många andra städer och länder. Speciellt de senaste åren, när trean tillkom, ja då har frågorna och åsikterna eskalerat något brutalt och människor är så otroligt fixerade vid hur gammal man är. 

Efter att man som tjej passerat 35-årsstrecket verkar det plötsligt okej för folk att helt ogenerat ställa en massa frågor om ens liv och framtid. Det känns nästan som om en hord nyfikna människor har stått utanför dörren under flera år och bara väntat på den 35:e födelsedagen och när dagen väl är kommen ja då jävlar rings det på dörrklockan som aldrig förr och de skamlösa frågorna och tankarna haglar. 

Skaffa barn

Framför allt är frågorna till ”35 plus tjejer” när man tänker skaffa barn. Inte OM man vill ha barn eller om man ens KAN få barn, utan ”NÄR ska du skaffa barn?”. Att familj och nära vänner kan droppa den frågan är väl en sak, men att få den av en ytlig bekant på krogen som man knappt känner är faktiskt inte okej – och då är jag ändå en person som är väldigt öppen och gärna delar med mig av allt. Dessutom – att jag ska få den frågan enbart baserat på min ålder och mitt kön är minst sagt tröttsamt. 

Pensionssparar du?

Det haglar även andra frågor från främlingar – allt från ingående ekonomifrågor (”Hur mycket pensionssparar du?”)  till framtidsplaner och var man ser sig själv om 10 år. Sen kommer det även fram en del åsikter om att man inte borde göra si och inte borde göra så på grund av ”det gör man inte när man är över 30 år”. 

Det är ett jävla skämt. 

Resten av Sverige borde ta efter

Jag känner att jag inte är så nervös eller orolig för min framtid och mitt liv – så det behöver inte någon annan heller vara. Och att man måste bete sig på ett visst sätt för att man fyllt 35 år, snälla rara…den tanken gör mig bara extremt provocerad. 

Jag vet inte varför stockholmare är så ointresserade av ålder egentligen, men jag tycker resten av Sveriges befolkning borde ta efter och sluta bry sig. Kanske säger det något om att vi som bor här inte vill passa in i någon mall – här är det fritt fram att vara sig själv hur ung eller gammal man än är.

ANNONS

Uttrycket ”Act your age” finns inte över huvud taget här. Den tanken är förlegad och passé – det vill säga, allt som Stockholm inte är. 

Stockholm, Sverige