Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

”Vardagspoliser är fega människor”

Sofie.
Sofie.

De älskar att gnälla och leka polis när det passar dem. Men att lösa riktiga konflikter är inte deras kopp. Vardagspoliser är fega människor, menar Sofie Strandberg.

ANNONS

”Hallååååå!!!! Kan du gå normaaalt så att andra kan komma fram eller??!”

Jag är på väg från ett möte på Karlaplan och promenerar längs Valhallavägen enligt mig själv i både i ”normal” takt och i ”normal” stil (vad nu normal gångstil är ens?). 

”Hans ven i pannan håller på att explodera”

När jag tittar mig över axeln, för att se om det var mig det skreks på, så ser jag en prydlig man i 60-årsåldern som stirrar argsint på mig.

Hans ven i pannan håller på att explodera på grund av mitt enligt honom värdelösa och oansvariga sätt att hantera den ädla konsten ”att gå normalt på gata”. 

Jag ler men säger inget till honom då jag har lärt mig att det inte är lönt att resonera med den här typen av människor. Och med ”den här typen av människor” menar jag såklart vardagspoliserna.

Är duktiga på att synas och höras – när det passar dem

Ni vet de där som utan någon som helst skam i kroppen MÅSTE kommentera eller ge diverse utläggningar om vad folk gör för fel i rulltrappan, i mataffärskön eller vid ett övergångsställe.

De som har en så otroligt stark tro och vet vad som är rätt och fel på Stockholms gator och torg att de inte kan tänka sig annat än att ingripa om de ser en person som råkar ta ett litet pyttesteg utanför gångbanan.

Att upprätthålla ”ordning” på stan är deras kall. Ja, vardagspoliserna är duktiga på att synas och höras överallt. Dock bara när det passar dem. 

Den lilla vardagspolisen satt tyst som en mus i ett hörn

Igår när jag precis hört en vardagspolis gå igång på en tjej som hon tyckte hade placerat sig ”fel” på tunnelbanan så kom det på ett ungt par och satte sig i vagnen.

ANNONS

Killen hade en fruktansvärt obehaglig och nedlåtande ton mot tjejen. Efter att vi passerat några stationer var vi flera passagerare som reagerade och ingrep genom att säga till killen att skärpa sig, samt kolla med tjejen om hon var okej och om hon ville ha hjälp. 

Under tiden då det här dramat utspelade sig satt den lilla lilla vardagspolisen, som bara minuter tidigare varit så himla intresserad av vett och etikett på tuben, tyst som en mus i ett hörn nedsjunken i en bok.

”Vardagspoliser är fega människor”

Det är ju ändå otroligt komiskt och skrattretande kan jag tycka. 

Den enda slutsatsen jag kan dra av det hela är att vardagspoliser är fega människor som älskar att gnälla och leka polis när det passar dem.

Men att kanske få mothugg och att lösa konflikter som inte inkluderar var en cykelbana börjar och slutar, det är inte deras kopp. 

Stockholm, Sverige