Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Fågelkameran som flög till månen och historien om Erna och Victor Hasselblad

Adress: Eastmansvägen 10
Museum Elsa Modin från Hasselblad Foundation berättar om den fascinerande resa Erna och Victor gjorde med sitt företag, från den lilla fotobutiken i Göteborg till den allra första månlandningen.

I samband med utställningen Here’s looking at you, curerad av den internationellt prisbelönte filmfotografen Hoyte van Hoytema där 199 av 3000 verk visas ur Hasselbladstiftelsens fotografiska samling djupdyker vi i Erna och Victors Hasselblads liv.

Vi får också höra hur det gick till när de första bilderna togs under den allra första månlandningen med den svensk-tillverkade Hasselbladkameran. Fotografierna från Apollo 11 med astronauterna Neil Armstrong, Buzz Aldrin och Michael Collins är därmed några av de mest ikoniska i fotografins historia. Hur kunde en kamera från det lilla företaget i Göteborg bli världsberömd?

Elsa Modin, bibliotekarie och informationsspecialist - ansvarig för Erna och Victor Hasselblads bibliotek och dess historiska arkiv. Biblioteket är Sveriges största fotobibliotek med nästan 17 000 volymer och en tidskriftssamling. Erna och Victor Hasselblads historiska arkiv innehåller kameror, dokument och fotografier från Hasselblads historia.

Foto: Lennart Nilsson, 1969