Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Live på bio: Beethovens Fidelio

Adress: Gymnasievägen
Musik Fidelio är Beethovens enda opera. 250 år efter den store kompositörens födelse livesänds hans opera från Met i New York av Folket Hus och Parker till Vallentuna Teater. Café Traversen håller öppet en timme innan föreställningen samt i pausen. Stjärnskottet och sopranen Lise Davidsen är den hängivna Leonore, mot tenoren Brandon Jovanovich som Florestan. I övriga roller ser vi basbarytonen Tomasz Konieczny, basen Franz-Josef Selig, sopranen Golda Schultz och tenoren Alek Shrader.
Fidelios ovanliga struktur, härliga musik och livsbejakande stämning gör operan till en unik upplevelse. Det har kallats en hymn till friheten och den mänskliga värdigheten. Formellt är Fidelio ett sångspel med musikaliska nummer separerade av talad dialog. Operan hade en lång och komplex tillblivelse. Den upplyftande andan gjorde den till det uppenbara valet för flera viktiga uppsättningar i samband med slutet av andra världskriget, bland dem återupptagandet av Wiens statsopera 1955.
Sjungs på tyska med svensk text. Dirigent: Yannick Nézet-Séguin. Regi: Jürgen Flimm. Scenografi: Robert Israel. Kostym: Florence von Gerkan. Ljussättning: Duane Schuler
Café Traversen har öppet en timme innan föreställningen.