Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Yttrandefrihet och Etiopien

Adress: Stortorget 2, Gamla Stan
Övrigt Hur ser läget ut för journalister i fredspristagaren Abiy Ahmeds Etiopien? Martin Schibbye, med flera, berättar om yttrandefrihetens villkor i Etiopien och Eritrea.
2019 års fredspris tilldelades Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed för hans arbete med att demokratisera landet, samt öppna upp relationerna med Eritrea. Hur ser läget ut för journalister i regionen idag? Martin Schibbye och svenska PEN:s ordförande Jesper Bengtsson berättar mer om yttrandefrihetens villkor i en svår situation. Modererar samtalet gör Carl-Johan Markstedt från Nobel Prize Museum.

Samtalet arrangeras i samarbete med Svenska PEN.

Martin Schibbye är mest känd för sitt arbete som utlandsreporter och har främst rapporterat om politiska kriser runtom i världen. I juli 2011 greps Schibbye tillsammans med fotografen Johan Persson i Etiopien misstänkta för terrorbrott efter att ha tagit sig in i området Ogaden från Somalia tillsammans med gerillan Ogadens nationella befrielsefront (ONLF). De dömdes till elva års fängelse men benådades i september 2012. Upplevelserna av arresteringen och fängelsetiden låg till grund för reportageboken 438 dagar som gavs ut 2013 av tidskriften Filter.