Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Nya supertrenden: En semla — som wrap

Nu kan du äta semlor i farten.
Tössebageriet började i dagarna servera sin nya wrapsemla.
— Den är superpoppis. Vi har fått ta in extra personal, säger Mathias Ljungberg.

Den nya semlan är utformad som en wrap i stället för ett klassisk bulle. Semmelwrapens uppfinnare heter Mattias Ljungberg, konditor på Tössebageriet på Karlavägen 77 och coach i svenska konditorlandslaget.
— Hur många har du sett som går runt med en semla på stan? Det är både opraktiskt och odiskret, säger Mattias Ljungberg till Allt om Stockholm.

”Samma ingredienser och vikt som en vanlig semla”

Ingredienserna är precis samma som i en vanlig semla.
— I grunden är det precis samma innehåll. Wrapsemlan har till och med samma vikt som en vanlig klassisk semla. Skillnaden är att degen kavlas väldigt tunt och gräddas kort tid. Sedan spritsas grädde och mandelmassa in i wrapen och vi lindar ett papper kring för att semlan ska behålla fukten.

Det har visat sig att semlans popularitet och åtgång är större än vad Mattias kunna tro.
— Jag kom på den redan i mars förra året men det var så sent in i säsongen så det var ingen idé att lansera den då. Först garvade jag när jag gjorde den men sen tyckte jag att det var en bra idé. Det är hundra gånger mer efterfrågan på semmelwrapen än vad jag räknat med. Vi har fått ta in extra personal för att hinna med.

Vill starta en trend

Enligt Mattias har andra cafén redan hoppat på wraptrenden och han hoppas att han ska ha startat en trend. För dig som känner dig mer konservativ och vill äta en klassisk semla så finns dessa kvar hos Tösses i både stor och liten storlek.

Hur många wrapsemlor har du ätit idag?

— Nu under förmiddagen har det blivit två. Jag gillar semlor så jag äter ganska mycket, både på gott och ont, haha, säger Mattias.

1