Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Chocken: Det här innehåller din semla – egentligen

Det är inte alls säkert att din favoritsemla har rent mjöl i påsen. Mandelmassan kan i själva verket vara gjord på fruktkärnor.
– Det finns ingen regel på hur mycket mandel mandelmassa måste innehålla, säger Livsmedelsverket.
ANNONS

Till Allt om Stockholms stora semmeltävling bidrog konditori Geniun med vad som, åtminstone som det såg ut, en helt ordinär semla. Men till skillnad från en konventionell semla menade Genuin att deras var såväl ekologisk som kravmärkt, vilket fick oss att undersöka vad en ”vanlig” semla faktiskt innehåller.
Att en semla ska innehålla mandelmassa är för många självklart, men bevisligen är det långt ifrån självklart att det faktiskt är mandelmassa det handlar om. I själva verket kan det vara så kallad bakmassa med, håll i er nu, nedmalda aprikoskärnor och aromämmen.
Innan 2003 var mandelmassan tvungen att innehålla minst hälften mandel, men då ändrades reglerna och det finns i dag inget som reglerar exakta mängden mandel.
– Den lagstiftningen finns inte längre. Nu finns ingen regel kring hur mycket mandel mandelmassan måste innehålla, säger Anna Wedholm-Pallas, statsinspektör på Livsmedelsverket till Allt om Stockholm.

Aprikoskärnor i stället för mandel

Mandel är dyrt och aprikoskärnor billigt, vilket är skälet till att vissa bagare byter ut råvarorna. Det slutgiltiga resultatet både liknar och smakar mandelmassa någorlunda, men kan i vissa fall smaka något bittrare.
Ett annat sätt att spara pengar i semmelbaket är att använda färg- och aromämnen i stället för naturliga smakämnen.
– Bakverk får generellt sett innehålla både arom- och färgämnen enligt lagen. I mandelmassan kan det exempelvis finnas aromer som förstärker smaken av mandel.

Kan jag rent tekniskt mala ner en mandel i smeten och lagligt kalla det mandelmassa?
– Nej, det kan du inte. Även om det inte finns en exakt angiven mängd mandel som måste användas får du inte vilseleda konsumenten. Speciellt om det framställs som att semlan innehåller mandelmassa.
– Byter man ut mandeln mot exempelvis fruktkärnor får det inte benämnas som mandelmassa, utan då blir det i stället bakmassa.

”Tummar inte en millimeter”

Geniun stod visserligen inte som segrare i Allt om Stockholms semmeltävling, men deras semla fick oss att öppna ögonen för vad vi kanske satt i oss.
– Vi tummar inte en millimeter på våra ekologiska råvaror. Det är unikt att varenda ingrediens är ekologisk. Trots att både ekologisk mandel och kardemumma är dyrt är vi så pass nitiska att vi aldrig skulle använda något annat, säger Helena Adebrink som är en av de som driver Konditori Genuin.

De ekologiska ingredienserna är så dyra att bageriets ägare valt att offra viss del av månadslönen för att driva sin kamp mot en grönare planet.
– Mandel är jättedyrt. Vi tar ut mindre lön för att kunna baka helt ekologiska bakelser och där i bland semlor. Det blir mindre pengar för oss men en gladare planet. Vi tror på detta. I det långa loppet är det bra att inte bespruta maten och äta tillsatser och gift, menar Helena.

1