Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Ostron för alla – här slurpar du bäst

Älskar du ostron, eller vill du lära dig älska ostron? Då har Allt om Stockholm tipsen du behöver.
De saltsmakande hala molluskerna går att njuta på flera sätt – lyxigt på restaurang eller några i farten.
Här hittar du bästa stället för dig.

Smarrig delikatess eller dyr och äcklig saltvattenssup? Också på Allt om Stockholms redaktion går åsikterna isär. Men vi som står på molluskernas sida firar gärna ostronets dag, som infaller lördag 5 september och slurpar i oss också andra dagar när vi får chansen. Här har vi listat var du äter Stockholms bästa ostron och kollat upp vilka ställen som passar just dig.

 

Sturehof – klassikern

Klassiska Sturehof kan du alltid lita på när det kommer till skaldjur och ostron. Som första fisk- och skaldjursrestaurang i Stockholm är det hit du ska gå om du vill bli serverad ostron med stil. Är du nybörjare är personalen kunnig, proffsig och hjälper dig gärna i ostrondjungeln.

Prisexempel: 6 st Fine de Claire 185 kr,  6 st Speciale de Boudeuse, 215 kr.

 

Wasahof – för mysiga romantikern

Mysiga Wasahof är perfekt för dig som ska på en romantisk dejt eller bara vill umgås i en skön miljö. I en ”levande-ljus-atmosfär” kan du njuta av både goda ostron och andra skaldjur. Går du hit en lördag kan du också ha turen att få ett operauppträdande som överraskning mitt i middagen.

Prisexempel: Svenska ostron finns till dagspris, Fine de Claire 37 kr st. Är du sugen på ostron innan maten finns det alltid för 12 kr styck om du står i baren.

 

Urban Deli – ostron after work

På Söder vid Nytorget får du alltid bäst ostron på Urban Deli. Slå dig ner i baren för en after work och njut av ett glas bubbel och några ostron. Är du hungrig på flera så finns två stycken olika ostronplateaus att välja mellan på menyn. Om du fortfarande inte är mätt – köp med dig ostron hem från ställets egna skadjursdisk.

Prisexempel: Ostronmix – 6 st dagens urval med tre olika såser, 135 kr.

 

BAR – för stora sällskap

Det kan vara en ganska stökig atmosfär här, men BAR är det perfekta stället för större sällskap som vill äta skaldjur och ostron, då det finns gott om plats. På BAR finns förutom ett vanligt utbud av ostron även grillade ostron som inte serveras på så många andra ställen i stan. Men se till att boka bord, här är ofta fullsatt.

Prisexempel: Fine de Claire 25 kr st, Grillade ostron 130 kr.

 

Mr French – ostron med utsikt

Mr French erbjuder både en fantastisk utsikt över vattnet vid Skeppsbrokajen plus goda ostron. På menyn hos Mr French finns alltid minst fem sorters ostron att välja på och är du sugen på att testa alla sorter är deras ostronplateau ett bra val.

Prisexempel: Fine de Claire 30 kr st, Ostronplateau 295 kr.

 

Riche – om man gillar olika

Är du enda ostronälskaren i gänget och har svårt att få med dig kompisarna till en skaldjursrestaurang så kan du lita på Riche. Medan din ena polaren käkar en hamburgare och den andra äter en råbiff kan du njuta av dina ostron ifred. Alla är nöjda och glada. Dessutom serveras ostronen alltid väldigt tilltalade.

Prisexempel: 6 st ostron med tillbehör 185 kr.

 

Melanders i Hötorgshallen – för den folkliga

Det är alltid skön stämning och en mix av folk inne i Hötorgshallen mitt på Hötorget. Bland mängder av olika handlare hittar du Melanders fisk där du kan slå dig ner i skaldjursbaren. Beställ in ett glas champagne och ostron samtidigt som du njuter av folkmyllret i hallen, eller köp med dig hem från skaldjursdisken.

Prisexempel: 6 st Fine de Claire 120 kr, 6 st Fine de Normandie 90 kr.

 

Bistro jarl – på franskt vis

Varje torsdagseftermiddag ställs en speciell ostrondisk ut på trottoaren vid Bistro Jarl och det känns lite som att befinna sig på en fransk bistro. Här finns ofta flera olika ostron att välja mellan och personalen är kunnig och hjälpsam.

Prisexempel: Kvällens ostron 38 kr st.

 

Gaston på NK – för annorlunda smaker

Onsdagar blir framöver ostrondagar i Gastons vinbar på NK. Efter klockan tre kan du testa pocherade ostron på 62° med olika toppings och vinegretter: citronmarinerad gurka med löjrom, sojasyltad shitake, inkokt fänkål, rostad parika.

Prisexempel: 4 st pocherade och smaksatta ostron kostar 150 kr.

1