Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Ölen bäst på Omnipollos hatt

Det sprudlar av experimentlust på Söders nya ölställe. Men de ojämna pizzorna drar ner betyget.

Det tisslades och tasslades, plitades ner spaltmeter på ölbloggar och snicksnackades i relaterade forum. Och så till slut, i våras, slog Omnipollos hatt upp portarna. I den lilla lokalen som tidigare huserat bland annat en spansk deli och en 1920-talsinspirerad bar konsumeras numera öl på fat och pizzor alla dagar i veckan.

Inredningen är ljus och vid första ögonkastet syns den avskalad och enkel. Det sägs att Gud bor i detaljerna och ju mer blicken vandrar över rummet, desto mer ter sig uttrycket stämma. Lamporna och kloten i taket, de svepande mönster som återkommer i tallrikar och golv, den munformade pizzaugnen, bordskivorna av kork, neonskylten utanför, de enkla men åh så snygga ölglasen, allt med en tydlig tanke bakom.

Henok Fentie och Karl Grandin (den senare även delägare i surdegspizzastället Pizza hatt) startade bryggeriet Omnipollo 2010, ett så kallat fantombryggeri som alltså saknar eget bryggeri och tillverkar sina öl hos andra bryggerier världen över. På Omnipollos hatt serveras endast fatöl, det mesta i egen produktion. Utbudet varierar ständigt, även om öl-typerna är tänkta att vara någorlunda beständiga och det alltid finns tio sorter att välja mellan. Dessutom några alkoholfria alternativ och en glutenfri variant.

Ölen är också, inte helt otippat, den stora behållningen. Personalen guidar vant bland kranarna. Vi dricker törstsläckande pilsner, frisk och söt veteöl, choklad-doftande stout och fruktig pale ale. Experimentlusten är tydlig och det är välkomponerade smaker, roligt utan att någonsin bli plojigt. Helt enkelt ett gott hantverk, fyra starka plus.

Pizzorna ser spännande ut på menyn men lyckas tyvärr inte leva upp till förväntningarna. Trots hög ambitionsnivå med fina ingredienser som provolone, timmermanskorv, gruyere, enrisrökt bacon och lufttorkad entrecôte är resultatet förvånansvärt svalt och likriktat. Dessutom är pizzorna ojämnt gräddade. En av våra pizzor är lövtunn och krispig i mitten medan kanten är degig. Dock är det trevligt att även pizza-menyn, precis som ölutbudet, varieras då och då och att det finns flera säsongsvarianter.

Att få se och smaka vad Omnipollo-gänget hittar på härnäst är skäl nog att vända tillbaka till detta egensinniga ställe.

1