Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Hon kan bli världsbäst på att designa tårtor

När det firas är tårta ett givet inslag. Tårtdesignern Thora L Norgård vet hur man gör tårtor som överraskar. Folks önskemål är minst sagt varierande och kräver specialtekniker.
– Jag har så mycket olika verktyg att jag skulle kunna fylla typ Globen, säger hon.
ANNONS

Thora L Norgårds passion för tårtor går inte att ta miste på. Fantasin vet inga gränser och hon får beställningar på allt från klassiska bröllopstårtor till tokiga tårtor till temafester.
– Begränsningen är bara att jag måste kunna ta ut tårtan genom dörren. Visuellt är hela charmen för mig med att göra tårtor att allt är specialgjort utifrån den personen som vill ha tårtan. Så jag får lära mig om allt från Minecraft till film, säger Thora L Norgård om sitt arbete med att ta fram unika tårtor.

En hud-tårta

Bland de mer extrema önskemålen Thora L Norgård har fått finns en tårta beställd av fans till filmen Existenz av regissören David Cronenberg och med Jennifer Jason Leigh och Jude Law i huvudrollerna.
– Det är en sci-fi-film som har en stor fanbase ute i världen. Människor är verkligen hooked på filmen. Den handlar om att människor kopplar upp sig till en virtuell värld genom att koppla in en pod i sin egen kropp. Den här podden, eller konsolen, ser ut som någon slags hudblobb och den fick jag en beställning på.

”Märkligaste tårtan som gjorts”

Tårtan blev en succé, trots sitt otäcka utseende.
– Ut från podden går det en slags navelsträng. Det är som en sorts varelse, en alienblobb som är hudfärgad med lite ådror i. Den ser riktigt äcklig ut och är nog en av de märkligaste tårtorna som någonsin har gjorts. Men det var så god, med chokladbotten, chokladfyllning med havssalt och smörcreme. Den var liksom perfekt och är en av mina bästa tårtor hittills.

Fått verktyg av tandläkaren

För att lyckas med detaljerna, oavsett om det gäller att skapa udda hud-tårtor eller detaljer till bröllopstårtor, så använder Thora L Norgård en del oväntade redskap. Hennes specialitet är att skapa sockerblommor. Att de går att göra extra verklighetstrogna kan hon tacka sin tandläkare för.
– Jag har så mycket olika verktyg att jag skulle kunna fylla typ Globen. Mina mest värdefulla verktyg är faktiskt, tro det eller ej, tandläkarredskap. Min fantastiska tandläkare gav mig sina redskap som annars kostar 2 500 kronor styck.

Redskapen är använda, men sanerade.
– För en tandläkare är redskapen en färskvara. De är gjorda i titan. De varar en livstid men hon kan inte ha dem i tänderna för länge. För mig som jobbar med små, små detaljer är de helt ovärderliga.

”Har aldrig bakat”

Thora L Norgård arbetar som teaterproducent men ägnar så mycket tid som möjligt åt sitt tårtskapande. Att det var tårtor hon skulle syssla med var inte alls självklart.
– Jag har bara jobbat med teater hela mitt liv och jag kände att jag behövde göra något annat. Jag har aldrig bakat och har aldrig varit förtjust i att äta tårtor. Men jag har alltid målat mycket och varit nästan nevrotiskt pillig.

Att bli bäst i världen

För att få nya utmaningar hittade Thora L Norgård en specialutbildning i New York för att designa tårtor. Hon tog tjänstledigt från jobbet och flyttade dit för att lära sig allt om tårtor.
– Man blir inte konditor. Så fråga mig inget om bullar [skratt]. När jag var där visade det sig att jag hade en fallenhet för att designa tårtor. Det var som att det sa klick. Jag är ju fortfarande nybörjade men jag tror att jag skulle kunna bli riktigt bra på det här. Jag känner att jag har det i mig. Jag tror verkligen att jag inom ett par år skulle kunna bli en av de bästa, kanske till och med i världen. Men det kommer inte hända över en natt.

Öppnar egen tårtstudio

Efter att ha blivit klassetta, flyttat tillbaka till Sverige och hyrt in sig hos konditorer är det nu dags för Thora L Norgård att öppna eget.
– När jag kom hem var det som att världen exploderade. Jag fick så mycket feedback. Tv hörde av sig och det var helt galet. Jag började få beställningar och insåg att jag behövde ta ett beslut. Jag kände att om jag ska göra det här måste jag göra det på riktigt. Så jag sa upp mig från min fasta tjänst och tänkte jobba som både producent och tårtdesigner. Jag har hittat en lokal och ska öppna tårtstudio och butik.

”Inte rosa och fluffig”

Renoveringen är i full gång och under våren är det tänkt att den kombinerade studion och butiken ska öppna på Renstiernas Gata på Södermalm.
– Jag siktar på början av mars. Allt tar längre tid än vad man tänker sig. Jag gör renoveringen själv för att spara pengar. Det kommer bli så himla fint. Det är som en liten oas, men den är inte rosa och fluffig som många av tårtbutikerna är. Jag jobbar mycket med material som kakel, cement och glas.

ANNONS

Att öppna eget kan vara nervöst. Men Thora L Norgård är positiv.
– Det är jätteroligt och samtidigt jätteläskigt. Det är så mycket på en gång. Det här är min idé och jag har ingen aning om ifall den kommer funka. Jag har en extremt utarbetad plan i mitt huvud. Jag tror och hoppas att det kommer gå jättebra.

Beställer folk snuskiga tårtor?
– Inte ännu. Det är jag ganska glad för. Jag vet inte om jag skulle tycka att det var så kul att göra en snuskig tårta. Tuttårtor är så tråkigt och förlegat. Då är det roligare att göra en podtårta från filmen Existenz. Jag skulle kunna göra en vaginatårta i feministiskt syfte. Men då vill jag nog veta hur och på vilket sätt den ska brukas och av vem.

Har du sagt nej till idéer?
– Jag har inte behövt det, än. Men däremot finns det vissa element jag inte gör. Jag har inga färska blommor på tårtorna av två anledningar. Dels för att jag tycker att det är så roligt att göra sockerblommor. Men också för att det är så många blommor som är giftiga där du måste skydda tårtan. Jag gör heller inte tårtor med ätbara bilder. Det blir ingen utmaning för mig att printa ut en bild. Då faller mitt konstnärskap,

Hur vågar du följa dina drömmar?
– Det värsta som kan hända är att det inte går. Då har man i alla fall provat. Det här hade aldrig varit möjligt utan människorna jag har runt omkring mig. Jag är så otroligt tacksam och ödmjuk för den peppen som folk har visat mig. Varenda gång folk kommenterar på Instagram blir jag så himla glad. Det gör att jag fått ett större självförtroende. Ja ska våga det här, säger Thora L Norgård.

1