”Nu ska pizza ätas som tapas” – Allt om Stockholm

”Nu ska pizza ätas som tapas”

Krog Pizzan är på g. Senaste trenden är att den ska ätas i grupp och delas upp. Precis som tapas.
– Pizzatrenden kommer att komma ännu starkare, säger Peter Scherr och tipsar om stans bästa pizzerior.
ANNONS

Hamburgare i all ära. Men enligt Peter Scherr, hamburger-experten som Allt om Stockholm vänt sig till flera gånger, finns det en ny snabbmatstrend som nu vill ta över tronen. Pizzan är på uppgång. Allt fler restauranger öppnar och specialiserar sig på den italienska delikatessen.
– Det finns definitivt en pizzatrend i stan. Den kommer att komma ännu starkare, säger Peter Scherr.

Ska ätas som tapas

Pizzan ska också ätas på ett nytt sätt.
– Folk beställer in flera pizzor och delar på dem. Det blir som någon sorts pizzatapas. Det här är något jag sett bland folk som är på dejt, men också något som familjer och även grabbgäng gör.

Åt pizza i 5 timmar

För att reda ut var stans godaste pizza finns åkte Peter Scherr runt med vännen Magnus Åqvist en hel kväll och provade pizzarestauranger i stan.
– Vi cyklade, åkte taxi och hämtade bilen till slut. Vi började klockan 16 och körde till sista pizzerian stängde vid 21. Då hade vi ätit pizza i fem timmar. Vi tog en slize på varje ungefär. Till slut var jag sjukt mätt.

Peter Scherr märkte också att pizzabagarna är hemlighetsfulla med sina recept.
– Jag frågade en av bagarna hur han gjorde degen. Men han svarade att det var hans hemlighet.

Här är Peters bästa pizzatips

Crispy Pizza Bistro

Peter Scherr: ”Här är pizzan fantastisk. Den är så crispy och helt magisk. Degen är supertunn och kanterna blåstes upp så att det inte fanns deg i själva kanten. Jag har aldrig smakat en pizza som frasar sönder sig så fint utan att vara flottig. Hur kocken gjorde degen var hemligt. Stället ligger i Vasastan.”

800 grader

Peter Scherr: ”Det här är den bästa pizzerian i Stockholm av de vi testade. De lyckas verkligen med ingredienserna och mixen av kryddorna. Degen var bara perfekt. Ligger i Vasastan.”

Bistro Banana

Peter Scherr: ”Den här pizzerian på Söder är superbra. De är kreativa med påläggen och man jobbar med den bästa mozarellan och parman. Man känner sig inte tung när man ätit här. En dålig pizza blir man trött av, men det blir man inte av den här eller den på Crispys.”

Fat Franks Pizza & Wine

Peter Scherr: ”Det som är unikt här är pizzabottnarna som har perfekt och krispig konsistens. Sedan läggs färska råvaror ovanpå. Återigen, det är väldigt bra pizzabottnar. Stället ligger på Östermalm.”

450 Gradi Pizzeria

Peter Scherr: ”Just 450 grader är temperaturen en pizza bakas i. Därifrån kommer namnet. Den här pizzerian ligger ute på Lidingö och familjen som har den är så himla trevliga. Vi fick ett tips om den och kom in fem minuter innan de skulle stänga och de sa att: ”Men har ni kommit hit ska vi göra pizza”. Pizzorna är vedugnsbakade, vilket ju alltid är trevligt. 

Pizzahatt

Peter Scherr: ”Här frågade vi vilken pizza som var deras toppsäljare och beställde in den. De har olika degar till sina pizzor så det gäller att hitta ”sin” deg. Här finns dessutom en efterrättpizza som är to die for.”

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler krogartiklar

Klubb

Här hittar du bästa vardagsfesten i sommar

Krog

Faddes krogimperium fortsätter att växa

AOS utforskar

Så blir nya boulebaren i Rålambshovsparken

Bar

Takterrass får tiki-tema på Hötorget

Imouto: Göshuvuden samt sashimi på pilgrimsmussla
Krog

Krogvårens bästa restaurang

Hitta på

Fira midsommar med asfaltsblommor