Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Kebabkaos på nya restaurangen

Stockholms nya kebabställe M.O.A.S är så populärt att de säljer slut på tre timmar och ännu inte kunnat ha öppet en hel dag.
– Jag är glad men har känt mig helt söndermanglad, säger Jiray Seropian som driver restaurangen.
ANNONS

Nya kebabrestaurangen M.O.A.S (Meat on a stick) har öppnat i Stockholm. Kebabkaoset är ett faktum.
– Kebabkaos är en underdrift. Det har varit mycket värre än så. Det är klart att det här en positiv och rolig grej, men det har varit galet, säger Jiray Seropian som driver och äger restaurangen.

Kö utanför

Kön har ringlat lång utanför M.O.A.S och restaurangen har ännu inte lyckats hålla öppet en hel dag.
– Mat för 300 personer har sålt slut på tre timmar. Det har varit kö utanför restaurangen och inne i restaurangen. Väntetiderna har varit på en timma och det är klart att man inte vill att någon ska behöva vänta så länge. Vi har fått stänga tidigare varje dag.

Jiray Seropian var till och med tvungen att uppsöka vård för att han kände sig så sliten.
– Jag är glad men har känt mig helt söndermanglad. Jag har jobbat dygnet runt och skickat ut hundratals kebaber dag ut och dag in. Jag har varit hos två kiropraktorer och de har sagt att det får bli fler besök. Men jag överlever.

Ingen bakfyllekebab

Målet med M.O.A.S är att laga kebab på ett helt nytt sätt. Det är också anledningen att det tar längre tid att förbereda en kebab än vad stadsborna är vana vid.
– Många är vana vid de såsiga svenska bakfyllekebaberna. Men det här är inte samma typ av kebab. Det här är mer en fräsch måltid utan skräp och tillsatser. Det är ett helt annorlunda tänk. Råvarorna ska vara de bästa och kebaben ska hålla hög kvalitet. Allt tillagas á la minute vilket gör att det tar längre tid än att bara hyvla upp färdiggjord kebab.

”Ingen har tagit tag i kebaben”

Jiray Seropian har rest land och rike runt för att testa så många olika kebaber som möjligt. Han startade även ett Instagramkonto för att kunna dela med sig av de olika kebabupplevelserna. Men det var inte förrän hans blivande fru peppade honom som han beslutade sig för att starta eget.
– Hon sa till mig att jag fick sluta äta så mycket ute. Jag tog till mig det och började laga mer mat hemma. Då insåg jag att den kebaben jag stoppat i mig faktiskt inte var så bra. Den gick att göra mycket bättre och idén om att göra något åt det föddes. Hamburgaren har ju blivit en stor trend, och likaså pizzan. Men det är ingen som har tagit tag i kebaben.

”Folk trodde jag var dum i huvudet”

Leverantörerna trodde först inte att Jiray Seropian menade allvar med sin restaurangsatsning.
– Folk trodde nästan att jag var dum i huvudet. Leverantörerna förstod inte att det kunde ringa en kille som inte ens hade en restaurang och ville ha möten med specialister för att han ville göra kebab. Alla tycker att kebab är så skabbigt att de inte tar en på allvar. Men nu gör de det.

Chokladkebab

Förutom kebab med kött kommer M.O.A.S även att servera en dessertkebab.
– Det är en chokladkebab som jag har gjort i samarbete med den välkände konditorn Daniel Roos. Det är Valrhonachoklad som är en väldigt exklusiv choklad. Den hyvlas och kommer att serveras i ett dessertbröd med tillbehör som passionsfrukt och bär.

Målet nu är att lyckas ha öppen en hel dag utan att maten tar slut.
– Vi har ännu inte lyckats med det. Men vi jobbar för att kunna ha öppet en hel dag utan att min personal ska bli helt sönderkörda. Man måste ju må bra på sin arbetsplats. Med hjälp av struktur och planering så ska vi vara där snart.

Hur bra är era kebaber?
– Kanske finns det en bättre kebab någonstans i något land. Men jag har rest runt och provat kebab på de mest populära ställena och jag anser att min är bäst i världen. Det ska jag vara stolt nog att erkänna. Alla säger att jag startat en kebebrevolution.

ANNONS

Är du kebabkung nu?
– Nej, jag är bara en helt vanlig kille med en galen idé som blev pushad av min bättre hälft. Men gör du något du älskar så är halva jobbet gjort, säger Jiray Seropian.

1