Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

”Finns ingen bättre bakis-stad än Stockholm”

Sluta tycka synd om sig själv när du är dagen efter. Passa på att laga god bakismat istället. Det tycker bröderna Erik och Wiktor Halldén som har gjort en kokbok på temat.
– Det är ett sätt att ta tillbaka helgen, menar de och tipsar om stans bästa bakismatställen.
ANNONS

Vissa söker botgöring i form av hälsosamma smoothies, raska promenader, frisk luft och huskurer dagen efter en kväll med för mycket alkohol.
Andra softar hellre och lever ut sin bakfylla. Bröderna Erik och Wiktor Halldén tycks tillhöra de senare. Södermalmssyskonen har gjort kokboken ”Det är ju en dag imorgon också”, där de tar sig an bakismaten som de menar är styvmoderligt behandlad. Med recept på bruncher, smörgåsar, friterade rätter och cocktails vill de göra dagen efter mer njutbar. De verkar inte backa för det kontroversiella med att ”ta en återställare”, något som kan skjuta upp det jobbiga en stund men också kan ses som ett varningstecken på alkoholism.

“New York har större utbud”

Idén om en kokbok om bakismat kom till dem på ett hamnkafé i Helsingör.
– Den svenska helgen består ofta av 50 procent fest och 50 procent tankar inför vardagen. Vi ville ändra på det och ta tillbaka helgen, förklarar de.

Stockholm menar bröderna är en alldeles utmärkt stad att vara bakfull i. Med viss konkurrens.
– Det är mer accepterat att ta en balanspilsner i Köpenhamn eller Berlin och det finns ett större bakismatsutbud i New York. Men det finns ingen stad vi hellre vaknar upp bakis i än Stockholm. 

Har ni något riktigt minnesvärt bakismat-minne?
– Dagen efter en kväll full av absint så fick vi livsandarna att vakna till liv med hjälp av vårt livs bästa smörrebröd. Rökt ål, äggröra, finhackad rödlök och så några immiga. 

Vilka komponenter behöver ingå i en perfekt bakismåltid?
– Smält ost, hummer, pommes frites och ett glas bubbel.

Är ni ofta bakis själva?
– Två dagar i veckan. Torsdagar och söndagar.

Stockholms 5 bästa ställen för bakismat

Pelikan, Blekingegatan 40, Södermalm: ”Stans trevligaste bartender. Hit går man för stämningen, den goda ölen och det dova ljuset.”

Pizzastugan, Duvnäsvägen 2, Nacka: ”Ektorps pärla. Sitt någon timme med en pizza och en öl eller två och lyssna på de legendariska historierna från stammisarna.”

Teatern, Ringens köpcentrum, Södermalm: ”Stort urval av mat. Smörgåsar med kött och strips gör gott dagen efter.”

ANNONS

Moldau, Bergsunds strand 33, Södermalm: ”Wienerschnitzel och friterad ost som gör att du kommer på benen igen.”

Hemmet: ”Mat smakar aldrig bättre än i soffan eller vid ett stökigt köksbord.”

1