Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Paradiso håller nästan hela vägen

Med ett stort utbud av vin och rom och en säsongsbetonad modern meny vill Paradiso rita om Södermalms krogkarta.

I saknade Sjögräs gamla lokaler (Anders ”Arga snickaren” Övergårds ställe som låg här senare känns som en menlös parentes i sammanhanget) har en ambitiös kvarterskrog vuxit fram. Skaparna är en krögarkvartett med bakgrund från bland annat Tjoget, Mathias Dahlgren, Gastrologik och Punk Royale.

Att det är folk som vet vad de håller på med bakom Paradiso råder det inga tvivel om.

Servis och kök är i fin symbios och som gäst kan man bara luta sig tillbaka. Dryckesutbudet är imponerande både i mängd och kvalitet, nästan så det är svårt att välja. Även här guidar personalen vant i listorna.

Balans är ett ord som ständigt dyker upp i tanken medan vi smakar oss igenom den korta säsongsbetonade menyn. Balans mellan de finstämda smakerna, mellan de olika texturerna och mellan råvarorna. Det är nästan perfekt, men ändå är det något som hindrar oss från att blåsas av stolarna.

Några mjälla bitar torsktunga med kapris slinker snabbt ner. Den milda buljongen med svamp, libbsticka och ägg kunde gott ha lite mer sälta men är på det hela taget en mycket trivsam rätt. Oxtartaren, skuren i rejäla bitar, med forellrom, rökt syrad grädde och krispig lök är som en liten fest i munnen.

Till varmrätterna serveras inga slentrianobligatoriska kolhydrater som ris och potatis. Vi äter skrei med blåmusslor i en lätt skummig sås med spänstig broccoli. Mör och god ren med en svag hint av enbär och knapriga svartrötter. Det är också roligt att se att de vegetariska rätterna är framtagna med samma omtanke och skaparvilja som resten av menyn. Rotselleri med hasselnötter och bladkål kanske inte låter mycket för världen men visar sig vara kvällens överraskning.

Hur kan då betyget landa på tre? Boven stavas desserter. Plötsligt känns det som att köket har gett upp. Vår Crêpe Suzette är visserligen godkänd men några små torra och hårda petit choux med näst intill obefintlig fyllning drar snabbt ner stämningen. Rhum baba är inte det sockerlags- och romdränkta bakverk vi är vana vid, och visst kan man göra sin egen variant av klassiker, men att servera en torr sockerkaksliknande boll med lite romkolasås och en intetsägande glass till är bara märkligt.

Det är synd på en i övrigt högklassig middag.

1