Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Din bästa Stockholmsguide

Ölkranen är öppnad – för nya nitrokaffet

Kaffetrenden har vänt igen. Nu är det kallt kaffe tappat från ölkranar och med Guinness-skum som gör kaffekännare mest nyfikna.
Nitrokaffet har kommit till stan.
– Tänk stout, säger Oskar Garberg på Johan & Nyström.

Just när baristas runt om i stan verkligen har fått in snitsen att omsorgsfullt handbrygga en skräddarsydd kopp kaffe för kunden och lärt sig att påläst berätta om både bönornas ursprung, vem som har plockat dem och hur de har tagits om hand, så vänder det.
Nu kräver en av de hetaste nya kaffetrenderna inte mer av sin barista än att dra i en spak. Kallbryggt kaffet som serveras från fat, på samma sätt som öl, är här. Nitrokaffe erbjuds på allt fler ställen runt om i Stockholm.
– Kundbeteenden ändras och nu ser vi hur det går från den stora handbryggtrenden till att folk helt enkelt bara vill ha väldigt bra kaffe. Trenden går tillbaka till automatbryggt, men med väldigt mycket kontroll, säger Oskar Garberg, marknadskoordinator hos kaffespecialisterna på Johan & Nyström.

Cold brew är hett

Han är precis hemkommen från London Coffee Festival och fullmatad med nya kaffeintryck. Och i javavärlden är just cold brew, kallbryggt kaffe, det som det pratas mycket om just nu. Australien och särskilt Melbourne, och självklart USA, driver mycket av utvecklingen.
– Där kan ju ofta kallt kaffe säljas hela året, det fungerar inte riktigt här, säger Oskar Garberg.

Som en jättestor tepåse

Varmbryggt kaffe som fått kallna blir ofta bittert. Principen för att kallbrygga kaffe är därför annorlunda, mer som att brygga te.
– Brygger man med kallt vatten behöver man ökar extraktionstiden. Med en vanlig Mocca Master tar det 2-3 minuter att brygga kaffe. Men här bryggs det i ett fat, liknande ett ölfat. Man lägger ner som en jättestor tepåse, fast med kaffe. Den ligger sedan och drar i 12-24 timmar innan man plockar upp den, förklarar Oskar Garberg.

Hanteras som öl

Det kallbryggda kaffet på fat kan sedan hanteras på samma sätt som öl
– Man använder samma teknik som när man tappar öl, trycksätter kaffet så att det kommer upp i kranen.

Om man dessutom infuserar en cold brew med kvävgas under högt tryck och tvingar drycken genom en tappkran, så får man en krämig, effekt.
– Nitrokaffe brukar beskrivas som mjukt, krämigt och rent. Kvävgasen ger en silkeslen känsla när du dricker det. Tänk stout, säger Oskar Garberg.
Utseendet liknar en Guinness, med det krämiga skummet.
– Vi serverar det rent och sedan skvätter man i mjölk om man vill. Man kan också kolsyra kaffet, så att det blir spritsigt.

Går snabbt att servera

Hos Johan & Nyström har man nu två tappkranar i butiken.
– En för vanlig coldbrew, som man serverar med is, och en med nitrokaffe. Det kommer att bli så bra!

Nitrokaffe dricker man ofta i relativt små glas, inte som en stor latte. Priserna ligger på samma nivå som för annat kaffe.
– Kallbryggt kaffe är bra för kaféet, det går väldigt smidigt att servera och kräver bara lite hantering på plats. Det går snabbt, säger Oskar Garberg.
Koffeinnivån ska också ligga kring samma nivå som för vanligt kaffe.

1