Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Här blir du stammis efter första besöket

Personal som behandlar dig som en familjemedlem, inredning likt en fransk kvarterskrog och bartenders som är så snygga att du inte behöver tilltugg till drinken.
Allt om Stockholms nöjesskribent Sofie Strandberg listar stans krogar där du kan känna dig som hemma.

– Här blir du stammis redan efter första besöket, menar hon.

ANNONS

Sixten & Frans – Kungsholmen

Bor du inte på Kungsholmen brukar du kanske inte åka en omväg hit för att dricka och äta gott. Men det borde du. Sixten & Frans är en kvarterskrog i toppklass och här möts du alltid av en mysig ”hemma hos känsla” och en personal med det största leendet på läpparna.
Om du är sugen på en bit mat finns genomtänkta rätter baserade på säsongens råvaror – alltid för ett rimligt pris. Är du mer den törstiga typen och gillar att sippa på drinkar har du definitivt kommit rätt. På det här stället görs det cocktails som slår många av de kända cocktailbarerna inne i city. Och om inte barpersonalen har allt för mycket att göra slänger de mer än gärna ihop en personlig drink utifrån dina önskemål. Dessutom har det här stället kanske stans hetaste personal, så vill du ha lite ögongodis till din drink är det dumt att inte ta en omväg hit.

Tre vänner – Midsommarkransen

När du går in på puben Tre Vänner i Midsommarkransen känns det som att kliva rakt in i den klassiska tv-serien Cheers. Här står bartendern och snackar med stammisarna som har sina fasta platser runt baren och servitriserna serverar burgartallrikar som får de senaste hipsterhakens hamburgare att se ut som små miniatyrer.
Givetvis hejar även gästerna glatt på dig fast du aldrig ens satt din fot här innan. Tre vänner är med andra ord ett ställe där du känner dig hemma direkt och där ”everybody knows your name” redan efter första besöket.

Vina – Södermalm

Att besöka Vina är som hamna på en gullig kvarterskrog i en liten by i Frankrike eller Italien men utan att åka utanför Stockholms tullar. I denna otroligt mysiga och intima miljö välkomnas du av en kunnig och lättsam personal som gärna hjälper dig bli proffs på druvor och vingårdar. Men Vinas hemtrevliga stämning och atmosfär skapas till stor del av gästerna själva då folk är pratglada och sociala.
Det här stället är med andra ord perfekt för dig som är ute ensam och vill ha sällskap över ett glas vin och lite samtal.

Tranan – Odenplan

Anrika restaurangen Tranan har gästats av hungriga stockholmare sedan år 1929 och är än idag en riktig klassiker. Det är antagligen just därför känns det som att komma hem när du gör ett besök här. Den traditionella svenska husmanskosten som serveras är godare än din mammas (även om du inte behöver erkänna det annat än för personalen) och den genuina stämningen som alltid råder ger dig anledning att komma tillbaka. För det kvittar om du bara är här en gång om året för att ta en öl – personalen behandlar dig ändå som om du vore veckans stammis och hejar alltid igenkännande.

Vassa Eggen – Stureplan

På Vassa Eggen finns inte tillstymmelse till snobberi trots ställets finare adress. Tvärtom känns det alltid trivsamt och välkomnande när man kommer hit. Trots den ganska stora ytan på restaurangen får inredningen med sina vrår och ”öar” stället att kännas mindre och därmed mysigare.
På Vassa Eggen är känslan lite som att vara på en stor hemmafest – du känner en del men träffar även massa nytt roligt folk. Och bästa snacken har du, precis som på en hemmafest, självfallet i toalettkön. Att Vassa Eggen känns som en personlig krog beror givetvis även på en proffsig och glad personal.

Årstaängsvägen 1B, 117 43 Stockholm, Sverige