Guide: Här äter du bäst skaldjur i stan – Allt om Stockholm

Guide: Här äter du bäst skaldjur i stan

Krog Färska kräftor, klassisk musselsoppa och salta ostron – hösten är en tid för skaldjur i alla dess former!
Allt om Stockholms nöjesskribent Sofie Strandberg är ett skaldjursfreak av hög rang, här tipsar hon om några av de bästa skaldjursrestaurangerna i stan.
– Ställer du höga krav finns bara ett ställe som gäller, menar hon.
ANNONS

En spontan skaldjurs-AW på Urban deli

Får du plötsligt cravings efter en näve räkor eller är sugen på en after work med ostron istället för torra jordnötter – då är Urban deli det perfekta stället för dig. Har du tur kan du haffa ett bord då det inte krävs bordsbokningar här. Har du mindre tur är det bara att sätta sig i baren och beställa in ett glas cava och något gott från havet vilket är minst lika trevligt. Och blir du sugen på mer finns skaldjursdisken fylld med delikatesser som du kan handla med dig hem.

Prisexempel: Skaldjursplateau från 525 kr, 1/2 krabba 135 kr, Ostron från 18 kr/st

BAR – för nybörjaren och kompisgänget

Är du i ett sort sällskap och ska ut och käka skaldjur är BAR ett superbra alternativ. I den här stora lokalen på Blasieholmen finns det plats för alla skaldjurssugna kompisar runt bordet. BAR är dessutom en bra restaurang om du inte är så skaldjursvan – personalen är nämligen väldigt duktiga på att informera om deras utbud och hjälper gärna till om du inte vet hur ett ostron ska tas. Men se till att boka bord – här är det ofta fullsatt.

Prisexempel: 1/2 hummer 190 kr, Moules frites 190 kr, Mellan skaldjursplateau 490 kr

Säkert kort på klassiska Sturehof

När det kommer till skaldjursrestauranger finns ingen som är så klassisk och tidlös som Sturehof mitt på Stureplan. Som första fisk- och skaldjursrestaurang i Stockholm kan du alltid förvänta dig skaldjur i toppklass och även en klanderfri service. Så ställer du höga krav på dina skaldjur är det bara Sturehof som gäller. Priserna är förvisso ganska saftiga – men smakar det så kostar det.

Prisexempel: 1/2 krabba 175 kr, Moules Marinière 195 kr, Färska räkor från smögen 195 kr, Svenska signalkräftor 1/2 kg 375:-, Skaldjursplateau 785 kr

Boqueria – skaldjur på spanskt vis

Tapasrestaurangen Boqueria är visserligen inget renodlat skaldjurshak, men är du sugen på lite annorlunda skaldjur är detta stället helt perfekt! Här finns både klassiker som ostron och musslor men går du hit bör du testa lite roliga specialare istället. Vad sägs till exempel om knivmusslor med pak choi, kungskrabba med honung eller skaldjursdelikatessen percebes?

Prisexempel: Ostron 27 kr/st, Knivmusslor 97 kr, Percebes132 kr, Kungskrabba 118 kr

Romantiskt plateau på Wasahof

Ska du på romantisk dejt och vill äta skaldjur i lugn och ro är Wasahof den perfekta restaurangen. I en mysig miljö kan du äta ostron, hummer och krabba över levande ljus samtidigt som du tittar din älskade djupt i ögonen. Förutom en romantisk atmosfär är Wasahof ett av få ställen som erbjuder en varm skaldjursplateau vilket kan vara en rolig beställning på en första dejt. Besöker du restaurangen en lördag och har tur kan det dessutom dyka upp en operasångare mitt i middagen. Romantiskt så det slår gnistor med andra ord!

Prisexempel: 1/2 hummer 279 kr, Rökta räkor 125 kr, Varm skaldjursplateau 782 kr

Riche – för den ensamma skaldjursälskaren

Kanske verkar det hopplöst att hitta en restaurang som passar om ditt sällskap är sugen på kött och du är sugen på skaldjur? Men misströsta inte – styr bara skutan mot Riche! Här kan dina vänner moffa i sig råbiff, hamburgare och biff rydberg medans du kan äta din krabba, hummer eller dina ostron ifred. Riche är med andra ord en helt perfekt restaurang för ett sällskap med spretig smak.

Prisexempel: Moules frites 190 kr, Ostron 35 kr/st, 1/2 hummer 270 kr

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Läs fler krogartiklar

Anna Lallerstedt öppnar snart restaurang i Basaren
Krog

Lallerstedts käk ska locka folk till Kungsholmen

Lilla Paris, Brunnsgränd 2–4
Krogtest

Kallt och rått på Lilla Paris

Daniel Boudal och Fredrik Kvick öppnar italiensk krog på Rörstrandsgatan
Krog

Ny italienare höjer pulsen på känd kroggata

Bar

Ny takbar samlar stans bästa drinkar

Krog

Fyra latinomorsor tar över köket på känd krog

Stockholms napoletanska pizzerior
Helgtips

Här är Stockholms napoletanska pizzerior