Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Här serveras Stockholms dyraste cocktail

Superexklusiv vodka, 46-årig vermouth och lite champagneluft.
Är du ute efter en ruggigt exklusiv drinkupplevelse så har Guldbaren på Nobis ett alternativ.
– Målet är att sätta en ny nivå för vad en exklusiv cocktail är i Sverige, säger Måns Borg, barmästare på hotellet.

ANNONS

Glöm trötta GT:s eller ”svensson-aktiga” whisky sour. Vill du gå steget längre i drinkvärlden så är det cocktails du ska rikta in dig på. Och vad är mer klassiskt än den äkta Bond-drinken vodka martini?

Just nu kan lyxtörstande drinkjägare med extra plånboksutrymme få sig en otroligt exklusiv version av drinken på Guldbaren. De erbjuder nämligen en värsting-martini som går loss på 5 000 kr styck.
– Jäkligt enkel, men jäkligt gott. Det som gör den så exklusiv är ingredienserna, säger Måns Borg när han förbereder drinken för några lyckliga utvalda.

Lite mer upplevelse

Fem lakan för några centiliter vodka blandat med vermouth kan tyckas överdrivet – men det ska sägas att drinkupplevelsen innehåller lite mer än det.

Till att börja med så ar vodkan inte något vanligt renat. Nej, här är det ryska Stolichnayas flaggskepp ”elit Pristine: Andean edition” som gäller. En sprit där man hämtat vatten från en hälsokälla i Chile och som endast produceras i 250 exemplar. Och det kostar därefter, en flaska går loss på 30 000 kronor. Men tro inte att den går att beställa på Systembolaget: alla flaskor är redan ”tilldelade”.

Även vermouthen är extraordinär och är av årgång 1970. Utöver dessa två ingredienser så har barens guldgossar kokat ihop ett par tinkturer av bergamott och den asiatiska citrusfrukten yuzu. Sammanblandat blir det då vad man benämnt en ”Pristini Martini”.

Häftig presentation

Men den som läggar ut pengarna för en drink får även lite mer bara sprit. För att upplevelsen ska vara bästa möjliga – serveras martinin i ett dis av champagneluft (äkta champagne som hällts på kolsyreis) och till sin sprit får man även några kanapéer.

Så hur smakar stans exklusivaste drink? Allt om Stockholm var på plats för ett lackmustest.

Till en början slås man av spritsmaken, vilken (i och med att det var dagens första drink) blev rätt påtaglig, Men sipp två hånglade upp smaklökarna rejält och gav en aha-upplevelse. Du känner citrustonerna, det subtilt bittra av bergamott och vermouthen. Därutöver har du det där som inte går att sätta fingret riktigt på, det smakar inte som den simpla blandning man häller ihop hemma – och det är det här som supervodkan står för. Och smakmässigt är det verkligen en upplevelse. Men är du den som föredrar groggar – besvära inte plånboken, det här är en styv cocktail med allt vad det innebär.

Fotnot: Guldbaren har fått en flaska av lyxvodkan tilldelad – vilket innebär att endast ett fåtal kommer ha möjligheten att smaka den superexklusiva martinin.

ANNONS
Nobis Hotel, Norrmalmstorg, Stockholm, Sverige