Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Guide: Stans bästa budgetrestauranger

Pank? Lugn det finns en krog för dig.
Pank? Lugn det finns en krog för dig.

Billiga restauranger för dig med liten budget. När plånboken skriker men du vill komma ut och äta ändå – kolla in vår budgetguide.

Bara för att plånboken är tunn det är det inte läge att trycka på paus på sitt sociala liv – eller för den delen vara förvisad till ”Pasta Rouge” resten av månaden.

För, som den vita riddaren för din ekonomi, har vi på Allt om Stockholm här snickrat ihop en budgetrestaurang-lista. För trots att kassan är skral – vill man ju gå på lokal.

Günters korvar – Karlbergsvägen 66

En klassiker i Vasastan som grundades av den gode Günter Schwartz nån gång på 80-talet. Och visst, det är inte herrn själv som serverar korvar numera (må han vila i frid), men hans ande genomsyrar fortfarande både wurst och surkål.

Här får man en enkel-vurre i baguette för 50 kronor, 20 kr extra för en dubbel. Självklart ska man även kasta på surkål vilket kostar ytterligare en femma. Men för 55-75 kr får man helt klart en bra lunch.

Restaurang SIR – Alströmergatan 39

Lyxmat till budgetpris – som det brukar stå på sådana där pålitliga gatupratare och reklamer. Men här gäller det faktiskt. Stockholms internationella restaurangskola driver den här lunchrestaurangen där man för en nätt hundring (jag vet att det är ”stretcha” begreppet budgetlunch) får en trerättersmeny.

Café Fröet – Observatoriegatan 4

Det känns nästan fel att betala så lite, men går man på strikt budget är det mer än nog. Frälsningsarméns kafé serverar habila soppor med bröd och varje dag är det en ny. För den som är kräsen (hur man nu kan vara det när vi snackar budget) kan det vara bra att kolla upp deras meny på Facebook innan besök.

Eggs Inc – Regeringsgatan 26

Det sägs att ägg är ett av de mest kompletta råvarorna som finns. Det är rikt på omega 3, protein, D-vitamin, E-vitamin och massa annat. Och självklart är det just ägg som serveras på Eggs Inc.

Men även om äggrätter kanske inte låter så flashigt så tänk på det här. Bakom omeletten (eller vad man nu väljer) står Anders Hedlund, mr Årets kock 2002 och en herre som vid flertalet tillfällen sett till att alla på Nobelbanketten fått mat.

Café Zeppelin, Wargentinsgatan 3

Bra ”hemlagat” käk ska inte behöva kosta skjortan, det har kungsholmskaféet Zeppelin förstått. De serverar allt från sallader, pastor och pyttipanna till mer utbroderade alternativ som torskrygg. Klart värt de 89 kronor maten tingar. Svider det i plånboken kan man alltid ta hämtmat och få ner priset en tjuga.

För de som besöker inrättningen på helgen är det dock helt annat som gäller. Då är det persisk brunchbuffé på menyn.

La Neta – Östgötagatan 12B samt Barnhusgatan 2

När tex-mex hysterin intog Sverige på 90-talet blev tacos ett fenomen. Men trots det har tacon aldrig riktigt slagit som krogmat. Men det kan vara för att man gjort fel. Oavsett. La Neta har rätt filosofi och här kan man plocka ihop sin tacotallrik själv.

Taquerian som det kallas har två storlekar på tacos samt quesadillas på menyn och räkna med rejält med smält ost. En liten taco kostar 22 pix, fem små från 95 kr och de stora kostar runt femtilappen.

Stockholm Macka, Sundevich – Sveavägen 103

Var kan man äta kalvtungsmacka i stan? Jo, på Sundevich. Denna persiska smörgåsbar har rejält matiga mackor för ok pengar. Visst hamburgertallriken springer iväg på över 100 kr, men för 64 kr får man en bra baguette fullmatad. Den lilla kiosken på Sveavägen kanske inte ser mycket ut för världen, men vem dömer efter utseendet?

Fang Yuan Shi Wu – Södermannagatan 37

Sugen på dumplings? Stick till Södermannagatan och Fang Yuan Shi Wu.

Restaurangen har väldigt liten webnärvaro, men på sin Facebooksida avslöjar man att det är svenskt kött med hög kvalitet som gäller – det senare ”bevisas” med raderna: ”grisen har svans, köttfärs från ko, inte från häst, man kan rida häst inte äta, jätte fint.”

FB-sidan innehåller även osunt mycket bilder där Wencui som ligger bakom restuarangen håller i duvor och andra fjäderfän. Dumplingsen är dock supergoda och priset är absolut i toppklass – tio dumplings för 59 kronor.

Légumes – Hornsgatan 80

När man säger lunchbuffé vandrar tankarna ofta till stora ställen med halvtaskiga mat. Platser där lunchtimmarna förvandlats till orgier i matförtäring och där den kulinariska upplevelsen är obefintlig.

Men så är inte fallet på Légums vid Bysistorget. Buféen är nämligen helvegetarisk och medelhavsinspirerad. Dessutom tillåts inte kreti och pleti sleva med krubbet. Nej maten läggs upp vid disk. Trevligt.

Nacka, Sverige