Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Nu lanserar veganerna sin egen krogrecension

Över 700 restauranger och kaféer erbjuder veganmat i Sverige – men vilka är bäst?

På ”Vegokommissionen.se” kommer några av landets främsta bloggare och skribenter recensera ställena med rätt mat på menyn.

ANNONS

Den köttfria maten är superhet. Ett tydligt tecken är att stjärnkocken Mathias Dahlgren släckte ned sin matsal – med två tillhörande Michelinstjärnor – för att istället öppna en vegetarisk restaurang. Läs mer här.
Den 1 februari infaller ”Vegetariska Dagen”, och det är ett passande datum för att lansera Vegokommissionen.se – en ny vegansk krogrecensionssajt. De konstaterar att veganer tidigare fick vara glada om menyerna erbjöd en sallad eller en trist pasta med tomatsås. Nu är den tiden är förbi, och under de senaste åren har utbudet formligen exploderat. Exempelvis listar restaurangguiden Veganistan över 700 restauranger och kaféer i hela landet som erbjuder vegansk mat. Utbudet täcker allt från pizza och burgare, till fine dining.

Kommer ge konstruktiv feedback

Mångfalden har skapat ett lyxproblem – vilka krogar serverar den bästa maten? För att besvara frågan har några av Sveriges mest rutinerade vegomatbloggare och skribenter gått samman och skapat recensionssajten Vegokommissionen.se.
– Det är dags att vi som väljer vego ute på restauranger blir mer aktiva konsumenter. Tiden då vi nöjde oss med att få något att äta över huvud taget är förbi. Ett mål med Vegokommissionen är att försöka ge konstruktiv feedback till ställena vi besöker för att visa vilken potential för mer och godare vegansk mat det finns ute i Sveriges krogliv, säger Gustav Johansson, medgrundare och en av recensenterna.
Sajten kommer erbjuda dedikerade och matnördiga krogrecensioner, framför allt av restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö – men även andra städer kan dyka upp. Vegokommissionen siktar på 4-8 recensioner i månaden, och alla restauranger med veganskt på menyn kan bli rankade.

Vegokommissionens medlemmar:

Gustav Johansson: Driver matbloggen Jävligt Gott, vinnare av Matbloggspriset Folkets val 2016, kokboksförfattare.
Rasmus Klockljung: Driver matbloggen Vegologi, grundare av och redaktör för restaurangguiden Veganistan, kokboksförfattare och frilansskribent.
Jenny Luks: Frilansjournalist. Driver den veganska nyhetssajten Pinto Magasin och restaurangguiden Vegan Göteborg, matskribent i tidningen Syre.
Johan Lundgren: Driver matbloggen Gaashud, frilansande matskribent och kokboksförfattare.

1