Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

”Alla kan inte bli nöjda”

"Jag tror inte på att hålla alla nöjda", säger Damon Rasti.
"Jag tror inte på att hålla alla nöjda", säger Damon Rasti.

Mäster Samuelsgatan 19 har fått en ny krog. Restaurangen Ibu är mångsysslaren Damon Rastis senaste koncept som bjuder på balinesisk fusion med mycket hetta och smaker.

– Jag jobbar fortfarande med andra grejer, men jag tycker det är sjukt kul att jobba med mat, säger Damon Rasti när vi träffar honom på hans nya restaurangprojekt Ibu på Mäster Samuelsgatan 19.

För ungefär två år sedan halkade skribenten och entreprenören in i krogbranschen och adderade restaurangägare till meritlistan.

– Jag satt i ett IT-projektmöte med Nöjesguidens förra vd Faje Gani, efteråt droppade han bara det: Jag vet att du gillar mat, skulle inte du vilja vara med och öppna en krog?

Tre månader senare öppnade de upp den populära mexikanska krogen Yuc vid Odenplan.

Nya krogkonceptet ett samarbete med F12-gruppen

Den här gången samarbetar han med F12-gruppen och restaurang Mother som sedan tidigare huserar i lokalen bakom Mood-gallerian.

– Mother har inte riktigt haft någon ordentlig bar, förklarar Damon Rasti.

Precis det ville Daniel Coyet och Melker Anderssson att han skulle ändra på. Resultatet blev det balinesiska krogkonceptet Ibu.

Ibu betyder moder

– Jag vill göra coola ställen, men på ett varmt sätt. Eftersom Ibu betyder moder kommer vi köra upp bilder på mammorna till alla som jobbar här. De ska pryda baren och vaka över oss som jobbar här, säger Damon Rasti.

Redan i fredags smygöppnade krogen. Än så länge är det bara drop-in men inom ett par veckor kommer bordsbokningen att vara igång, så snart de har fått ihop det sista.

– Jag gillar att göra saker lite hemliga men att folk som kommer hit ändå får se förvandlingen. Jag älskar det här industriella i taket så jag försökte bara göra allt avskalat igen. Vi har målat om, vi håller på att fixa dj-bås och sedan kommer det upp lite mer konst.

Just nu är det rapparen Michel Didas verk som pryder väggarna. Tanken är att de ska köra roterande utställningar och när konsten byts ut sälja verken till förmån för ett projekt som rensar upp de nedskräpade stränderna på Bali.

Vill bidra till större mångfald med balinesisk fusion

Matmässigt är det balinesisk fusion, sharing dishes med hetta och fräscha smaker, och exotiska drinkar, som står på menyn.

– Jag gillar att få vara med och bidra till en större mångfald i Stockholm vad gäller utbudet. När vi öppnade Yuc med mexikansk fusion så fanns inte det, nu finns det ganska många. Det var det jag kände med balinesiskt också, att nu ska vi ta fram nya koncept till den här staden, säger konceptutvecklaren som har besökt den indonesiska ön flera gånger.

På Bali kännetecknas maten generellt av mycket hetta och smaker. Kanske tilltalar det inte alla, men Damon Rasti gillar inte att kompromissa med smaker.

– Om man inte gillar det får man ta något annat, många krögare backar från sitt koncept för att göra folk nöjda. Jag tror inte på att hålla alla nöjda. Det kommer att vara rätt spicy mat och mycket smaker. Det kommer att vara mycket chili, kokos, ingefära, koriander och jordnötter som särskiljer dem från övriga Asien. Det ska kännas som en smakresa.

Damon Rasti öppnar balinesisk restaurang.

”Gado gado”, grönsaker med lime, mango och jordnötscréme är en av de vegetariska rätterna som går att hitta på menyn.

Grönsakerna får smaka

Hälften av rätterna på menyn kommer också att vara vegetariska.

– Jag tycker att det är bra att ha det som minimigräns.

Ett problem med vegetarisk mat i Sverige är att det inte smakar så mycket, att grönsakerna som kommer hit tappar smak, menar han.

– Därför är det kul att ha kök där det finns mycket kryddor för då kan grönsakerna få smaka också. Då behöver man inte ha mat som baserar sig på att det måste vara ett protein, grönsakerna smakar bra – det räcker.

Från afterwork till sen middag

Förhoppningen är att krogen ska bli ett ställe dit folk går för en afterwork och något att äta, såväl som för sena middagar och drinkar i cocktailbaren med bra musik – där både hiphop, elektroniskt och old school kommer att blandas.

– Jag älskar sena middagar. Det är den optimala kvällen för mig. En middag, med god mat och goda drinkar, som forsätter till 02-03 på natten.

Mäster Samuelsgatan 19, Stockholm, Sverige