Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Efter Aperol spritz, här är sommarens drinkar

Stockholms bartenders Kaitlin Wilkes, Jonathan Possman Gehrke, Didrik Willes, Foaad Jadidi och Simon Ramn Alénius om vad som kommer efter Aperol spritz.
Stockholms bartenders om vad som kommer efter Aperol spritz.

Tequila, blått vin eller champagnecocktails? Vad kommer vi svalka oss med på stans uteserveringar i vår och vad är helt passé? Fem Stockholmbartenders reder ut vad som kommer att beställas i stans barer – och vad som kommer att hända med Aperol spritz.

ANNONS

Våren och värmen är här och uteserveringarna har börjat öppna upp runt om i stan.

Allt om Stockholm frågade fem bartenders i Stockholm om vilka drycker de tror kommer dominera i vår och sommar, om Aperol spritz och rosévin fortfarande kommer vara lika poppis som i fjol, vilka drinkar som känns ute våren 2017 och vilken cocktail som är en ”typiskt stockholmare”.

Kaitlin Wilkes, bartender på Corner club.

Kaitlin Wilkes, barmanager Corner Club

– Jag tror garanterat att sherryn kommer få en revival. Det är en fantastisk dryck med en komplex smak som kan mixas med till exempel rom och whisky. Sen tycker jag att folk ska testa min cocktail Gonzo, den är bitter och fräsch och passar perfekt i vårsolen. Mitt sista tips till stockholmarna är att testa något nytt i vår och sommar – våga prata med din bartender och låt hen göra något nytt till dig.

– Stockholmare gillar enkelhet så Aperol spritz kommer fortfarande vara hett i vår. Det är en enkel cocktail som man både kan göra själv hemma och beställa ute. Även rosévinet kommer vara poppis, sol och rosévin går ju hand i hand.

Finns det något i dryckesväg som känns helt passé i år?

–Nä, jag tycker att stockholmare ska dricka vad de vill. 


Mer krogläsning från Allt om Stockholm:

Nya krogtrenden: Cocktails till maten

ANNONS

Från fyra till bara en Dovas kvar i stan


Jonathan Grossman, bartender på Vassa Eggen.

Jonathan Possman Gehrke, barchef Vassa Eggen

– I vår och sommar skulle jag gärna se fler som dricker Pimms Cup, otroligt gott men bortglömt! Även en twist på en Cocktailen Hugo hoppas jag kommer bli populär. Den innehåller en nypa mynta i ett vinglas, iskuber, champagne, lika delar Absolut vodka som St Germaine fläderlikör. Sedan pressas två limeklyftor över drinken och garneras med ett myntablad.

– Jag tror att folk kommer att fortsätta dricka Aperol spritz, det är en drink många känner till och tycker väldigt mycket om. Angående rosévinet tror jag inte att någon riktigt har tröttnat. Däremot är hallonsyltsfärgade roseviner är inte så populärt, gäster föredrar gärna ett rosévin med ljusare toner. Personligen föredrar jag faktiskt österrikisk rosé för tillfället – torrt, friskt med mycket mineraler.

Om stockholmare vore en cocktail, vilken skulle de vara då?

– Inte för att det är en cocktail eller för att det är gott men Vodka-soda-lime. Alla i Stockholm verkar dricka det, men det är ju inte gott. 


Didrik Willes, bartender på bla Ling Long och Bernies

Didrik Willes, bartender, på bland annat Ling Long

– Jag tror tyvärr att Sour-fisk som är en riktig skitprodukt kommer att vara populär i vår och sommar. Hade jag själv fått bestämma hade jag velat se stockholmarna dricka Belsazar rose vermouth med mynta och lemonad och Pisco sour.

– Jag tror att trenden kring Aperol spritz kommer avta, men det betyder inte att populariteten kommer minska. Folk verkar tycka det är extremt gott med Aperol vilket jag verkligen håller med om. Gällande rosévinet är vi alldeles för inskränkta för att ersätta det då det tillhör vår– och sommartraditionen. Jag hoppas dock att Stockholm snart får upp ögonen för naturviner.

Finns det något i dryckesväg som känns helt passé i år?

– Trenden med gin och tonic får gärna dö ut om du frågar mig, det är ju bara jätteäckligt.Foaad Jadidi, barchef Spybar

Foaad Jadidi, barchef Spybar

– Det känns som att tequila har fått ett litet uppsving igen bland ungdomarna, men annars tror jag att fläder-tonic med lite gin och färska hallon eller appletiser med vodka kommer vara poppis. Helt enkelt drinkar som folk kan göra hemma och sen beställer på enklare uteserveringar.

– När det kommer till Aperol spritz tror jag inte att den kommer vara helt död men jag tror mest den kommer att beställas av turister från centrala Europa. Rosévinet tror jag fortfarande kommer vara populärt, en flaska torrt rosévin och kanske lite skaldjur är väl det sällskap man vill ha en sommar?

Om stockholmare vore en cocktail, vilken skulle de vara då?

– Då hade de varit en Dirty Martini – lite snuskiga, lite torra, lite dryga fast med glimten i ögat. 


Simon Ramn Alénius, barchef Sixten & Frans

Simon Ramn Alénius, barchef Sixten & Frans

– Drinkar med exempelvis vin, vermouth och sherry som ligger lite lägre i alkoholhalt tror jag kommer vara populära. Smaker vi förknippar med sommar och ledighet som bär och frukt slår aldrig fel heller. Om jag själv fick bestämma tycker jag att en Sherry Cobbler alltid är rätt.

– Aperol spritz är definitivt här för att stanna. Men också longdrinks i olika svalkande former. När det kommer till rosévinet så är det alltid poppis så fort solen kommer fram. I år kommer säkert många fastna för det blå vinet vilket kanske ser lite spännande och festligt ut…om man är 12 år. Personligen fattar jag inte varför man vill dricka blåfärgat vitt vin.

Om stockholmare vore en cocktail, vilken skulle de vara då?

– Long Island Iced Tea – alla sorter samsas i en lagom smutsig cocktail med bra driv. Det är dock även den cocktail jag skulle säga känns mest passé i år.

Nybodaringen 99, 117 62 Stockholm, Sverige