Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Japansk cocktailbar slår upp dörrarna på Brunkebergstorg

IMA är Taks nya japanska cocktailbar.
IMA, som betyder vardagsrum på japanska, är Taks nya cocktailbar.

Först kom sushin och nudelsoppan, sedan pannkakorna och desserterna. De senaste året har flera japanska inslag dykt upp i stan. Nu riktas ljuset mot drycker när Tak öppnar ny cocktailbar.

ANNONS

Stockholmarna har länge haft ett stort intresse för japanska smaker vad gäller mat, medan drycker är mer främmande.

– Det vill vi ändra på, säger Jens Dahlberg som är barchef på den nya cocktailbaren i en kommentar.

I mitten av november slår IMA upp dörrarna på restaurang Tak på Brunkebergstorg. Namnet betyder vardagsrum på japanska och det är just Japan som står för inspirationen.

Sake, umeshu och shochu

– Sake blir ett naturligt inslag, säger Jens Dahlberg.

Den japanska nationaldrycken (som är gjord på ris och vatten) har blivit populär utanför sitt hemland de senaste åren och finns i dag att hitta på flera ställen i stan. Bland annat Berns Asiatiska, Blue Light Yokohama, Tako och Ljunggrens.

Utöver sake kommer IMA även att satsa på cocktails med japanska smaker, där traditionella drycker som umeshu (ett sorts fruktvin/likör framställt på den plommonliknande umefrukten) och shochu (en spritdryck som kan jämföras med vodka eller brännvin) används som bas.

ANNONS

Cocktailservering med bordsbokning

Gäster som är sugna på spontant barhäng göra sig icke besvär, IMA kommer att fungera mer som en cocktailservering . Här bokar du bord i förväg för att bli serverad dina cocktails.

– Hit ska folk komma för en upplevelse snarare än en snabb öl, säger Jens Dahlberg.

Cocktailbaren IMA öppnar den 15 november på Brunkebergstorg 4.

Fakta

Här hittar du Japan i Stockholm

  1. Pannkaka som du vill ha den Den japanska tv-spelsdesignern Kaori Kato flyttade till Sverige, sadlade om och öppnade ­Okonomiyaki-stället Mama Wolf på ­Söder. Namnet på den japanska pankakan kommer från de japanska orden okonomi, ”som du vill”, och yaki som står för ”grillad” eller ”bakad”. Pann­kakorna toppas med okonomiyaki­sås och japansk majonnäs. Torkade fisk­flagor som pricken över i:et är helt nödvändigt för att få den rätta känslan på den här street-foodrätten. Adress: Timmermansgatan 15, Södermalm.
    Mama Wolf
  2. Nudlar ska sörplas Fyra ­sorters ramen står på menyn och ägaren till Totemo­ Ramen, Peter Eneroth, gör sitt bästa för att alla ska få soppa till lunch i rimlig tid. Enligt experterna är detta stans bästa ramenställe, det som känns mest som Tokyo, men den välkammade Stockholmspubliken har dock svårt att löpa linan ut. Åtminstone sett till att besökarna inte riktigt sörplar­ på det sätt som seden bjuder… Obs! Totemo Ramen är endast öppet på lunchen. Adress: Sankt Eriksgatan 70, Vasastan.Totemo­ Ramen
  3. Sjung för fulla muggar Ingen Japanguide är komplett utan karaoke. Det mest givna förslaget är såklart K-karaoke på Odengatan 87 i Vasastan, designad som en japansk karaokebar, det vill säga att du sjunger i ett privat rum med dina kompisar snarare än att du ställer dig framför en hel restaurang och kör. Får du inte plats på K, eller vill prova något annat, finns det exempelvis karaokemöjligheter på den japanska restaurangen Kokyo på Sveavägen 105 i Vasastan. För att få sjunga här måste du boka VIP-rummet samt beställa mat.K-karaoke

  4. Oväntad sushirekommendation Stockholm har flera supersushiställen, vissa är till och med dekorerade med Michelinstjärnor men efter att ha frågat runt lite blir vi i stället rekommenderade att käka på Minako Sushi på Västmannagatan 48 i Vasastan. En avsmakningsmeny kostar drygt 500 kronor och då ingår en del importerade firrar. Vill du i stället käka sushi gjord på fisk från närområdet rekommenderar vi bland annat Råbaren på Restaurang Tak (Brunkebergstorg).
    Minako Sushi
  5. Sötsaker med mindre socker Med ett skyltfönster fullt av Totoro-figurer råder det ingen tvekan om att Kafé Koya är ett japanskt fik. Här hittar du bakelser som machatårta (en bakelse gjord på sötpotatismousse) och en cotton cheesecake. Inspirationen till desserterna kommer från franska bakverk, som sedan kombineras med japanska ingredienser. Den största skillnaden mot andra bakverk är att japanska desserter inte är lika söta och tunga, förklarar Shirley Law, en av grundarna. Adress: Gästrikegatan 3, Vasastan.Kafé Koya

  6. Populärt ris I den klassiska butiken Japanska torget heter storsäljaren ris. Det är hård åtgång på de stora säckarna och de allra bästa riset heter Akitakomatchi, enligt ägaren. Här kan du också plocka på dig japanskt porslin och ingredienser för att göra din egen ramenbuljong – ett projekt som tar sin tid. För den som är intresserade av mer otippade grejer säljer Japanska torget även saker som tabisockor, en traditionell japansk strumpa som liknar en tumvante där stortån får en egen ficka. Adress: Tégnergatan 6, Vasastan.Japanska torget
Brunkebergstorg, Stockholm, Sverige