Quiz i Stockholm: Guide till stans pubquiz hösten 2017
Viska så folk inte hör dina svar. Ett quiz är allvarliga saker.
Viska så folk inte hör dina svar. Ett quiz är allvarliga saker.

Spöa polarna – nu drar quizsäsongen igång

Bar 

Dra ut på krogen, drick öl och spöa polarna i en frågesport. Det är quizyra på stans uteställen med frågelekar om allt från svart musik till politik och tv-succén Skam.

ANNONS

Quiztrenden i Stockholm växer sig allt starkare med frågelekar på såväl kvarterskrogar som trendiga inneklubbar. Oftast går det ut på att du, tillsammans med gamla eller nya vänner, bildar ett mindre lag och under ledning av en quizmaster svarar på frågor gällande allt från bred popmusik och aktuella nyheter till smalare ämnen som den norska tv-serien Skam.

Sista färden – på spåret

Ett av stans populära quiz-koncept går under namnet Sista färden. Här tar man avstamp i tv-frågesporten På spåret och ställer frågor om resor och städer som kompletteras med musikfrågor, sketcher och subtila ledtrådar. Redan nu på torsdag, den 10 augusti, gör Sista färden ett sommargästspel på restaurangen Loopen vid Hornstull.

Quizznörden

En av huvudstadens quiz-nördar är musikfantasten och discjockeyn Tom Pyl. Utöver att arrangera egna quizkvällar är han en frekvent gäst på många andra quiz-evenemang. Han berättar att det arrangeras fler och fler frågekvällar i Stockholm.

– Det är jättekul! Har man gillat Trivial Pursuit och andra frågespel när man var liten så följer det nog med i vuxen ålder. Så varför inte kombinera krogliv med frågesportvurm, säger han.

Hitta till frågesporten

Sista färden, Hornstull Strand 6

Sommargästspelar på restaurang Loopen den 10 augusti. Fler datum är inte spikade i skrivande stund.

Black Music Quiz, Brunkebergstorg 6

Preliminär säsongsstart den 13 september på Hotel At Six.

Wirström Quiz Nights, Stora Nygatan 13

Höstsäsongen drar igång i slutet av augusti (exakt datum ej bestämt) på Wirströms Pub.

Southside Quiz Night, Hornsgatan 104

Quizsäsongen på Southside startar den 24 augusti.

Morfar Ginko, Swedenborgsgatan 13

Musikquiz varje onsdag med säsongsstart den 16 augusti.

Drar igång i september

I våras drog Tom Pyl igång quiz-konceptet Black Music Quiz på det nya hotellet At Six vid Brunkebergstorg. 

– Det började med att jag och min vän Stefan Thungren satt och quizzade och gnällde om att så lite musik ur den svarta musiktraditionen var representerad. Man vadade i floder av kritvit indiepop, country och ny poppig rnb. Vi tog saken i egna händer och startade Black Music Quiz. Vi siktar på att dra igång höstsäsongen den 13 september, säger Tom Pyl.

Frågor på allt

Det är bara fantasin som sätter gränsen för vilka ämnen som kan bli föremål för ett quiz. Under året har den trendiga klubben Kåken haft uppmärksammade quiz om både den norska tv-succén Skam och den legendariska tv-serien Twin Peaks. Även puben Wirströms i gamla stan har musikquiz, men kombinerar detta med frågelekar om film, geografi och politik. Och på Southside på Hornsgatan handlar frågorna om allt från kändisskvaller till dagsfärska nyheter. 

Frågor framför öl

En som gillar quizkvällar är Elin Larsson, som föredrar frågesport framför ölhäveri. 

– Jag är tävlingsmänniska så med ett quiz blir kvällen roligare jämfört med att bara dricka öl. Jag är även musikintresserad så det är alltid kul att få nörda loss. Min favorit är quizzet på Morfar Ginko. Lokalen är mysig, personalen trevlig och allt är sjukt bra uppstyrt med teknik och allt, berättar hon.

Vilket ämne skulle ditt drömquiz handla om?

– Tv-spel! Dels för att det är ett så ofantligt stort, roligt och nördigt ämne men även för att det finns helt fantastisk tv-spelsmusik. Så det skulle även gå att väva in musik i ett sånt quiz, säger Elin Larsson.

Våra bästa helgtips direkt 
i mejlen – varje fredag!

Här hittar du fler barer

Bar

Ny vinbar bubblar upp mitt på Drottninggatan

Monks byter ägare och inriktning
Bar

Monks i Gamla stan blir nytt ölställe

Bar

Hon är stans bästa bartender

Bar

Folkölstrenden i Stockholm växer vidare

Bar

Världens bästa bar gästspelar i Stockholm

Julstämning på Le Shed. På Penny & Bill blandar Johan Evers drinkar
Bar

10 juliga barer du bör besöka innan den 24:e