Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Normkritisk hen-drink – nu på Södermalm

Josephine Sondlo Bar Homage
Josephine Sondlo vänder upp och ner på smakföreställningarna.
Här serverar världens första officiella hen-drink.
Här serverar världens första officiella hen-drink.

En drink som riktar sig till män, kvinnor och andra.
Nu introduceras Hen-drinken på Bar Hommage.

ANNONS

Politk och alkohol är inget nytt. En Cuba libre sägs härstamma från den spansk-kubanska kriget runt förra sekelskiftet och betyder ordagrant fria Kuba. Sedan har vi exempel som Bee Knees och med ingredienser noggrant utvalda för att maskera smaken av fulsprit under förbudstiden USA. Ytterligare samband mellan politik och sprit finns hos den amerikanska presidenten Woodrow Wilson som lånade sin kampanjslogan ”Wilson that’s all” från en populär whiskysort i början av förra seklet.

Drick en hen

Normkritik är också politik. Och under parollen ”begrav grabbiga groggar och kvinnliga cocktails” har Bar Hommages stjärnbartender Josephine Sondlo, på uppdrag av ett känt whiskeymärke och i samarbete med forskaren Johan Swahn, tagit fram något de kallar för en hen-drink.

Hen-drinken i eget majestät

Hen-drinken i eget majestät

Kvinnor gillar inte sött lika mycket som män

Drinken är baserad på forskning som visat att kvinnor inte alls är lika benägna att tycka om sött, som den konventionella föreställningen gör gällande. Deras paletter är egentligen mycket mer finkalibrerade än mäns och därför har Josephine Sondlo försökt hitta en gyllene medelväg där våra biologiska preferenser, snarare än de socialt konstruerade favoriterna får komma till tals.

Ett känt whiskeymärke har som sagt ett finger med i spelet och därför är drinken gjord till viss del på just whiskey.

– Den är byggd på en whiskey sour men med ett champagnesocker, ett grönt te för lite bitterhet och sen kommer syran från vert jus, säger bartendern.

Det könsneutrala personliga pronomenet, en vattendelare, i flytande form går att dricka från och med ikväll och hela helgen på Krukmakargatan 22.

 

ANNONS
Bar Hommage, Krukmakargatan, Stockholm, Sverige