Stockholmsdrinken: 11 tips på grymma drinkar

Från klassiker till nyskapande, från enkelt till svårt. Med eller utan alkohol. Här levererar tre Stockholmsbarer 11 grymma drinkrecept.
LINJE TIO, Hornsbruksg 24, Södermalm
Negroni
2 cl gin
2 cl Campari
2 cl söt vermouth
Rör ihop alla ingredienser på is och garnera med en apelsinskiva i ett whiskeyglas
– Världens godaste drink. Bitter, söt, lätt spritig med tydliga apelsin och kryddtoner, säger Ludvig Grenmo, Bar Manager på Linje tio i Hornstull.
Honey Beehave
4 cl gin
1 cl fransk aperitif
3 cl citron
2 cl honung
1 cl äggvita
Skaka alla ingredienser i en shaker och sila upp i ett passande glas på fot. Garnera med bipollen.
– Från senaste menyn. En spännande, citrusig, fyllig drink.
Wake Up Call (alkoholfri)
4 cl citronjuice
1 cl sellerijuice
2 cl grapefruktsjuice
3 cl sockerlag
12 droppar tabasco grön
Sodavatten
Skaka i en shaker och tillsätt soda i ett högt glas.
Garnera med en selleristjälk.
KOMMENDÖREN, Kommendörsg 7, Östermalm
Kommendörens Rom Punsch för 3 pers
9 cl Havanna 7y
6 cl Punsch
6 skvättar Angostura
9 cl Limejuice
6 cl Råsockerlag
3 st Passionsfrukter
Skaka ihop alla ingredienser. Häll över i passande skål rikligt fylld med is.
– Drinkar gör sig bäst i sällskap. Dela på denna i soffan hemma eller hos oss på Kommendören, säger bartendern Alexander Berg.
Backtemans Gunroom
3,5 cl Gunroom Rom
0,5 cl Amaretto
1 cl Sherry Heering
1 skvätt Angostura
Rör alla ingredienser över is, sila upp i rocksglas och garnera med ett körsbär.
– Härligt spritig drink (då romen är över 60%) med lite söta toner. Perfekt framför brasan nu i höstmörkret, säger bartendern Jimmy Saegebrecht.
Höst Flip
4 cl Cognac
1 cl PX sherry
1 cl Sockerlag på råsocker, kanel, kardemumma frön och nejlika
1 st Äggula
Skaka utan is så att allt går ihop. Tillsätt is mot slutet. Servera i passande glas över is med lite riven muskotnöt.
– Den här passar utmärkt efter en tung middag, säger bartendern Alexander Berg.
Red Passion (alkoholfri)
4 cl Citron
2 cl Socker på granatäpple
5 blad Mynta
Soda
Skaka alla ingredienser utom soda, häll över i ett glas med is. Toppa med soda.
– Alkoholfria drinkar ska avnjutas på dygnets alla timmar, det går inte att få för många av dem, säger bartendern Jimmy Saegebrecht.
SVARTENGRENS, Tuleg 24, Vasastan
Pumpa
45 ml Cognac
5 ml D.O.M Bénédictine
40 ml pumpajuce
20 ml citronjuice
20 ml pepparmyntasockerlag
Skaka alla ingredienser med is i en shaker, sila sedan upp i ett cocktailglas.
– Drinken blir väldigt mustig och får en härligt silkeslen textur som bryts av fint mot det örtiga stinget från pepparmyntan. Det skulle kunna vara den perfekta halloweendrinken, säger Fredric Södersteen, bartender på Svartengrens.
Kaffeböna
50 ml portvin
10 ml Campari
5 ml absint
30 ml lime
20 ml sockerlag, smaksatt med kaffebönor
Skaka alla ingredienser med is i en shaker, sila sedan upp i ett cocktailglas.
– Den är syrlig och aromatisk, en riktig smakexplosion. En lite annorlunda typ av kaffedrink som inte är så alkoholstark vilket gör att man kan dricka många.
Vinbärsblad
30 ml gin
20 ml Belsazar rosé vermut
30 ml citronjuice
20 ml vinbärssockerlag
Häll alla ingredienser i en shaker och skaka. Sila upp i ett cocktailglas och garnera med färska vinbär.
– En krispig och pigg drink med lite fruktiga toner. Det är härligt med svartvinbärsblad i drinkar då det smakar vinbär utan att kännas saftigt.
Sockerärtslemonad
30 ml citronjuice
30 ml sockerärtssockerlag
sodavatten
Skaka alla ingrediener med is i en shaker, häll sedan över allt i ett highballglas. Toppa med sodavatten och garnera med tunt skuren sockerärta.
– Den söta och lite jordiga smaken av sockerärtan gör denna lemonad lite men intressant. Funkar också utmärkt att spetsa upp med sprit eller bara toppa med någon form av torrt bubbel.