Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

10 juliga barer du bör besöka innan den 24:e

Julstämning på Le Shed. På Penny & Bill blandar Johan Evers drinkar.
Johan Evers, bartender på Penny & Bill.

I stället för glögg – drick 10 juliga drinkar på 10 Stockholmsbarer. Eller så imponerar du på dina gäster med en ”christmas cocktail” signerad en av världens bästa bartenders.
– Använd ett öppnat vin som du inte längre vill dricka, säger bartendern Johan Evers.

Har du redan tröttnat på glöggen trots att det bara är början av december? Satsa på den nya trenden och sippa på en cocktail med julig touch istället. 

Johan Evers är bartender på Penny & Bill och har ett förflutet på bland annat Ling Long och Corner Club. Förra året blev han utsedd till Sveriges bästa bartender och kom även bland topp tio i världens största bartendertävling World Class Bartender of the Year. 

Cocktails + jul = sant.

Johan Evers, bartender på Penny & Bill, tipsar om en ”Jul Sour” – glögg, sprit, citron och sockerlag.

Cocktail med speciell teknik

Precis som många andra bartenders har Johan märkt att drinkar med juliga smaker blivit alltmer populära, men han tror absolut inte att de kommer att konkurrera ut glöggen. 

– Det kommer ju nya smaker varje år så jag har svårt att se att glöggen skulle dö ut, men juliga cocktails kommer säkert få mer plats ju mer kunskap folk får. 

Den 1 december lanserar Penny & Bill en cocktail som kommer ha inslag från julen. På deras drinkmeny finns en populär Irish Coffee som produceras i en cirkulerande vattenbad och ”julcocktailen” kommer göras med samma teknik. 

En annan bar som går all in på julen är Kåken, eller Le Shed som stället på Regeringsgatan heter numera. Bland mängder av kitschigt pynt langar Marwin Romein och Pontus Jansson juliga drinkar som Rudolph got lost. Du hittar den och ytterligare 9 juldrinkar i listan här under.

Fakta

10 juliga drinkar – på 10 schyssta barer

Haymarket by Scandic

Hötorget 13

Jingle my bells – Fords gin, portvin, äppelcider, citron, sockerlag och falernum som består av lime, ingefära, kanel, stjärnanis, kryddpeppar, rom, sirap.


Carousel

Gustav Adolfs torg 20

Winter Warmer  – julkryddad gin, socker, tranbär.


Paradiso

Timmermansgatan 24

Rom Negroni – söt vermouth, Campari, Clement 10, Appleton 12, choklad bitter.


Ling Long

Riddargatan 6

Ska du lyda mig? – Ryewhiskey, Punt e mes, saffran, choklad.


Svartengrens

Tulegatan 24

Körsbär & choklad – Absinth, lagen från inlagda körsbär, chokladbitters, lönnsirap från Blaxsta, salt och hemmagjord vermouth kryddat med bla myskmadra, kanel, malört och mörk choklad.


Sixten & Frans

Fridhemsgatan 43

Lussbulle-flip – Brynt smör, Absolut vodka, Amaro montenegro, saffran, äggula.


Vassa Eggen

Birger Jarlsgatan 29

Dazed & Confused – Kaffeinfuserad flaggpunch, Martell v.s cognac, Angostura bitter, apelsinzest.


Linje tio

Hornsbruksgatan 24

Pine tree colada – Rom med smak av tall, kaneltinktur, risgryn- och äppelsockerlag, mandellikör, citronjuice.


Le Shed på Niklas

Regeringsgatan 66

Rudolph got lost – Ananasinfuserad Bacardi Oro, kokoslikör, citronjuice, sockerlag, grädde.


Häktet

Hornsgatan 82

Santas hot chocolate – Highland park scotch whiskey, hemmagjord varm choklad, grön chartreuse grädde.

Bjud gästerna på en ”Jul Sour”

Även om cocktails på någon av Stockholms alla barer är att föredra, kan man enkelt fixa juliga drinkar till glöggminglet hemma. Johan har bra tips på hur man lyckas…

Om man vill glänsa på julfesten tycker jag att man ska göra en egen glögg som man sedan gör en cocktail av. Använd till exempel ett öppnat vin som du inte längre vill dricka, tillsätt brandy eller rom och krydda upp med ingefära, kanel, äpple, stjärnanis, nejlika och lite socker. 

–När du är less på glöggen så kan du skaka upp den med lite mer starksprit, citron och sockerlag och vips så får du en supergod ”Jul Sour”!

Skippa kalvsyltan och skinkspadet

Att testa sig fram för att göra drinkar som passar i december är en sak, men vissa ingredienser bör inte lämna julbordet.

Alla har sin syn på vad som går och är kul att dricka, men jag skulle inte dricka eller blanda något med skinkspad, lutfiskbuljong, kalvsylta, ansjovis, senapssillslag etcetera. Visa saker ska bara ätas, andra kan drickas.

Stockholm, Sverige