Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Bättre mat ska locka fler till museerna

”Vi är här för att äta på restaurangen. Sedan får vi se om det blir någon utställning efteråt”, säger Vivvi Zerega som är på Fotografiska med Håkan Molin en onsdagkväll i november.
Vivvi Zerega skålar med Håkan Molin på Fotografiskas krog en onsdagskväll i november.

Barndomens medhavda matsäckar i ett trist källarrum är ett minne blott.
Nu satsar stans museer allt mer på sina restauranger – med hjälp av finkrögare och tydliga koncept.

ANNONS

– Vi är här för att äta på restaurangen. Sedan får vi se om det blir någon utställning efteråt, säger Vivvi Zerega som är på Fotografiska med Håkan Molin en onsdagkväll i november.

Förr var restaurangerna och kaféerna knappast något dragplåster för att locka folk till Stockholms museer. Det var inte för en sladdrig räkmacka eller en torr kanelbulle som besökarna kom.

Annat är det nu.

Generellt har mat-
intresset ökat bland
svenskarna och musei-
besökare är ofta
vetgiriga och med­vetna.

Malin Söderström, krögare
på Moderna museet

De senaste åren har många av stans museer rekryterat erkända kockar till sina restauranger.

– Generellt har matintresset ökat bland svenskarna och museibesökare är ofta vetgiriga och medvetna. De vill ha en bra måltid, säger Malin Söderström som driver Modernas museets restaurang sedan 2013.

Världens bästa museikrog

Fotografiska var tidigt ute med att verkligen satsa på maten när museet slog upp sin restaurang med stjärnkocken Paul Svensson som frontfigur för fyra år sedan.

Ett lyckat recept skulle det visa sig.

Förra året blev Fotografiska världens bästa museikrog på Leading Culture Destinations Awards, en sorts Oscarsgala för kulturinstitutioner som hyllar museum världen över. Och i dag lockas både matintresserade och utställningsbesökare till lokalen vid Stadsgårdshamnen, då krogen precis som själva museet har blivit en upplevelse.

ANNONS

Fotografiska var tidigt ute med att satsa på maten när de slog upp sin restaurang för fyra år sedan.

Fotografiska var tidigt ute med att satsa på maten när de slog upp sin restaurang för fyra år sedan. Foto: Pekka Pääkkö

Vivvi Zerega skålar med Håkan Molin på Fotografiskas krog en onsdagskväll i november.

”Vi är här för att äta på restaurangen. Sedan får vi se om det blir någon utställning efteråt”, säger Vivvi Zerega som är på Fotografiska med Håkan Molin en onsdagkväll i november. Foto: Pekka Pääkkö

Fakta

9 museer som satsar lite extra på maten:

 1. Fotografiska
  Meny:
  Växtbaserade och vegetariska maträtter utgör grunden, sedan kan den som vill addera animaliskt protein. Serverar brunch på helgen.
  Krögare: 
  Paul Svensson.
  Pris:
   Mellanrätter från 135 kronor (3–4 per person rekommenderas).
  Adress: Stadsgårdshamnen 22, Södermalm.
 2. Moderna museet
  Meny: Här hittas sallader, soppor, kött och vegetariska varmrätter. Både för studenten med liten plånbok och den som vill ha lite mer. Brunch på helgen.
  Krögare: Malin Söderström.
  Pris: 120 kronor (dagens rätt).
  Adress: Exercisplan 4, Skeppsholmen.
 3. Tekniska museet
  Krögare: Pontus Frithiof
  Meny: Växtbaserade rätter på råvaror i säsong, toppade med protein (som sojabönor, quinoa, kikärtor, fisk, fågel och visst kött)
  Pris: Varmrätter från 85 kronor (barnpris 75 kronor)
  Adress: Museivägen 7, Östermalm
 4. Spritmuseum
  Meny: Meny med många vegetariska rätter, baserade på ekologiska och biodynamiskt odlade grönsaker. Kött från svenskt lantbruk och skogar.
  Krögare: Petter Nilsson.
  Pris: Dagens lunch från 145 kronor. Serverar även helglunch där huvudrätter går loss på 325 kronor. Kvällsmeny från 820 kronor (för vego).
  Adress: Djurgårdsvägen 38–40, Östermalm.
 5. Nationalmusem
  Meny: Restaurangen erbjuder svensk klassisk men modern mat, med inspiration från det franska och italienska köket.
  Krögare: Fredrik Eriksson.
  Pris: Varmrätter från 130 kronor.
  Adress: Södra Blasieholmshamnen, Norrmalm.
 6. Etnografiska museet
  Meny: På restaurang Matmekka hittar du asiatisk mat lagad från färska, ekologiska råvaror utan onödiga tillsatser. Råvarorna väljs efter säsong.
  Krögare: Carola Magnusson.
  Pris: Varmrätter från 135 kronor.
  Adress: Djurgårdsbrunnsvägen 34, Östermalm.
 7. Artipelag
  Meny: Buffé med ekologiska och närproducerade råvaror efter säsong. Här finns alltid en fiskrätt, en kötträtt och en vegetarisk rätt, grönsaker, sallad, hembakat bröd och andra tillbehör.
  Krögare: Gustav Otterberg.
  Pris: Vardagar 265 kronor, helger 335 kronor.
  Adress: Artipelagstigen 1, Gustavsberg.
 8. Millesgården
  Meny: Millesgården Lanthandel fokuserar på grön, hälsosam och och medelhavsinspirerad mat, främst grönsaker och fisk, samt någon enstaka kötträtt.
  Krögare: John Modig, Anders Elfving och Johan Oster.
  Pris: Dagens varmrätt 145 kronor (men finns även billigare smårätter och soppa för 100 kronor).
  Adress: 
  Herserudsvägen 28, Lidingö.
 9. Vikingamuseet
  Meny: Museirestaurangen Glöd som öppnade 2017 satsar på modern nordisk mat, från matiga sallader till soppa, fisk och köttbullar.
  Krögare: Anna Broms.
  Pris: Dagens lunch 125 kronor.
  Adress: Djurgårdsvägen 48, Östermalm.

 

Provning och middag till utställningen

Spritmuseum gjorde också en storsatsning 2014, när museet tog över driften av sin restaurang. Då värvades Petter Nilsson, som tidigare verkat som framgångsrik köksmästare i Frankrike under ett decennium, till köket.

Där jobbar man ofta med olika erbjudanden där visningar av aktuella utställningar på museet kombineras med provning och middag. Tanken är att skapa en lyxig helhetsupplevelse för den sprit- och matintresserade.

Jag ville göra en
relativt enkel
restaurang med
god mat på olika
prisnivåer.

Fredrik Eriksson, krögare
på Nationalmuseum

Finkock eller inte, ambitionerna varierar på museikrogarna av naturliga skäl.

Den välrenommerade krögaren Fredrik Eriksson, som även driver Långbro Värdshus och Restaurang Asplund, uttryckte tidigt att han inte ville göra nyrenoverade Nationalmuseums krog till något fine dining-ställe. Snarare ville han satsa på att tilltala den breda publik som besöker museet.

– Jag ville göra en relativt enkel restaurang med god mat på olika prisnivåer. Det är skönt att kunna vila i det nu när det är ett sådant tryck. Hade menyn varit mer komplicerad hade många fått gå från museet utan att ha fått mat i magen, säger han.

Krögaren Fredrik Eriksson vann upphandlingen om att driva restaurangen i nyrenoverade Nationalmuseum.

Krögaren Fredrik Eriksson vann upphandlingen om att driva restaurangen i nyrenoverade Nationalmuseum. Foto: Pekka Pääkkö och Sandra Eriksson

Tekniska Museet satsar på hållbar mat. ”Det märks att det har blivit mer hälsosam mat”, säger Elin Gräslund som är där med dottern Linnea, 11 månader.

Tekniska Museet satsar på hållbar mat. ”Det märks att det har blivit mer hälsosam mat”, säger Elin Gräslund som är där med dottern Linnea, 11 månader. Foto: Pekka Pääkkö

Hållbarhetstänk bakom menyn

Tekniska Museets restaurang, som öppnade för knappt ett år sedan med Pontus Frithiof som ny krögare, har i sin tur barnfamiljen som målgrupp och ett hållbarhetstänk bakom menyn, till exempel har de alltid en vegansk buffé på lunchen.

Som föräldraledig
bryr man sig mest
om att det ska vara
praktiskt och bra priser.

Elin Gräslund

– Det märks att det har blivit mer hälsosam mat och att det finns en tanke bakom. Men som föräldraledig bryr man sig mest om att det ska vara praktiskt och bra priser, säger Elin Gräslund som är där med dottern Linnea, 11 månader.

Och för den som letar finns matsäcksrummet trots allt kvar. Det gör det faktiskt på nästan alla museer (bortsett från Fotografiska), alla restaurangsatsningar till trots. För kultur ska ju vara till för alla, oavsett plånbok.

Nationalmuseum, Stockholm, Sverige