Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

De tar BBQ-krog från biltvätt i Årsta till City

Populära Årsta-krogen Brisket & Friends öppnar nytt i City.
Populära Årsta-krogen Brisket & Friends öppnar nytt i City.

Duon bakom den populära Årsta-restaurangen Brisket & Friends öppnar ny krog i City. Där satsar de på kvällsöppet, hantverksöl och ett större vegetariskt utbud.
– Vi vill kunna erbjuda något bra till alla, säger krögaren Ludvig Åström.

För snart tre år sedan öppnade Niklas Elshazly och Ludvig Åström lunchrestaurangen Brisket & Friends i en gammal biltvätt i ett industriområde i Årsta.

– Fån början var det tänkt som en förberedelselokal för vår food truck, men det fanns sittplatser där så då började vi hålla öppet under lunchen och sedan blev det som det blev, säger Niklas Elshazly som jobbat som kock i femton år.

Öppnar på Upplandsgatan

Köttet som röks under natten i allt från sex till sexton timmar satte snabbt Årsta-krogen på kartan. Bland annat har de fått pris för att servera Sveriges bästa street food (2017) och belönats med DN:s gulddrake i kategorin Budgetkrog (2018). Nu är krögarduon redo att ta konceptet till City.

– Vi har letat efter en lokal med rätt känsla och det tycker vi att vi hittat här, säger Niklas Elshazly.

Den nya lokalen ligger ett stenkast från Norra Bantorget på Upplandsgatan 7 och har omkring 90 sittplatser. Till våren planeras även en uteservering på innergården.

– Det var en persisk restaurang här innan. Så det var väldigt färggrant och mycket mosaik när vi tog över, berättar Ludvig Åström.

Sedan årsskiftet har de målat om, renoverat och satt sin egen prägel på stället.

En trappa ner på Upplandsgatan 7 öppnar nya Brisket & Friends. Foto: Christin Lärk

En trappa ner på Upplandsgatan 7 öppnar nya Brisket & Friends. Foto: Christin Lärk

Fokus på hantverksöl

Nästa helg är det dags för öppning – men här går det inte att boka bord.

– Det går lite hand i hand med BBQ. Man kommer hit när man har tid och behöver inte oroa sig för att det ska vara fullbokat. Du får ju maten direkt, så du behöver inte vänta, säger Niklas Elshazly.

Till en början riktar den nya restaurangen huvudsakligen in sig på kvällsservering.

– Det blir ett stort fokus på hantverksöl, säger Ludvig Åström.

Krogen kommer att ha tolv kranar, där merparten är avsatta för mikrobryggeriet PKLK i Tyresö, som under namnet Big Bone Brews har tagit fram öl särskilt anpassad för maten.

– Vi har velat göra något ihop med Peter (ägaren av mikrobryggeriet, reds. anm) länge. I Årsta har det varit för litet, nu får vi chansen, säger Niklas Elshazly.

Fler vegetariska alternativ

Köttätare som besökt Årsta-krogen kommer att känna sig hemma med menyn, men vegetarianer är välkomna.

– Vi kommer att fortsätta med vår enkla typ av servering, det ska vara lättillgängligt och du beställer hur lite eller mycket du vill. Dessutom kommer vi att satsa på fler vegetariska alternativ (bland annat vegetariska chiligrytor reds. anm.). Vi vill kunna erbjuda något bra till alla, säger Ludvig Åström.

Nya Brisket & Friends slår upp dörrarna på Upplandsgatan 7 den 22 februari. 

Öppettider: Tisdag-torsdag kl 17-23. Fredag kl 17-24. Lördag 12-00. Söndag kl 12-22

Upplandsgatan 7, Stockholm, Sverige