Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

Från sushi till tacos på stans nya brunchhak

Kasai, Torpedverkstan och Eatary Luma är tre av stans senaste brunchtillskott.
Kasai, Torpedverkstan och Eatery Luma är tre av stans senaste brunchtillskott.

Stockholms brunchutbud växer ständigt. Oavsett om du vill ha en klassisk buffé eller om du föredrar asiatiska eller mexikanska smaker finns massor att välja på.
Vi har testat tre vitt skilda brunchnyheter – och guidar till ett gäng mer etablerade.

Torpedverkstan 

  • Adress: Norra Brobänken, Skeppsholmen.
  • Öppettider: Lördagar och söndagar, klockan 12.00–16.00.
  • Pris: À la carte (totalt 550 kr när vi teståt).

l  Krogen Torpedverkstan står för ett av stans senaste brunchtillskott. Här är det svenska råvaror och mexikanska smaker som gäller. På menyn finns allt från scones, fattiga riddare och eggs benedict, till tacos och burgare.

Att dela på tre rätter, inklusive nacho-chips och två salsor (som kommer in i stället för det vanliga brödet i väntan på maten), är perfekt för två.

Här är det svenska
råvaror och mexikanska
smaker som gäller.

Den mexikanska äggrätten huevos rancheros består här av en krämig äggröra, en het tomatröra med pintobönor, färsk koriander och avokado som serveras på en tortilla. Smakerna gör sig bra ihop och det är kul med något lite annorlunda. Även quesadillan med kantareller och ost levererar. Avokadotoasten är god, men inget vi inte smakat förut.

De mexikanska rätterna är brunchens höjdpunkt. Med bryggkaffet landar notan på 550 kronor. Mättande och prisvärt. Ett extra plus är den härliga promenaden dit. Samt att personalen är trevlig och lokalen är ljus och öppen.

På Torpedverkstan är det både mättande och prisvärt. Ett extra plus är den härliga promenaden dit – samt att lokalen är ljus och öppen.

På Torpedverkstan är det både mättande och prisvärt. Ett extra plus är den härliga promenaden dit – samt att lokalen är ljus och öppen. Foto: Daniel Díaz

Mats Forsén besöker Torpesverkstan för andra gången. ”Jag läste att de serverar speciella drinkar här”, säger han.

Mats Forsén besöker Torpesverkstan för andra gången. ”Jag läste att de serverar speciella drinkar här”, säger han. Här dricker han en Bloody Maria mescal, en rökt spritsort som är gjord på en stor kotte. Foto: Daniel Díaz


Kasai

  • Adress: Linnégatan 18, Östermalm.
  • Öppettider: Lördagar, klockan 11.30–15.30.
  • Pris: 340 kr.

l  Partykrogen Kasai sänker tempot på lördagar. Brunchen är asiatisk i allmänhet men japansk i synnerhet. Det börjar med en sushi- och sashimibuffé där kockarna står bakom en disk och langar upp maki och nigiri. Det känns färskt och fräscht även om det kan bli lite spill vid sidan om faten – men det är å andra sidan svårt att undvika.

Nästa del av brunchen serveras vid bordet: Hummertaco, bao, biff och pommes frites (de är goda till en början, men sedan känns friterad potatis helt apart). Vill du ha mer är det bara att beställa, det ingår.

 Vi lämnar Kasai
nöjda och glada.

Bao med anka och hosinsås funkar utmärkt precis som den koreanska biffen. Hummertacon däremot är en alltför mäktig fet kräm, där vi saknar bitar av det fina köttet.

Kvar är efterrättsbuffén där man lämnat det asiatiska och kör på pajer, våfflor, glass och dammsugare. Som vanligt har vi inte riktigt plats för allt vi skulle vilja testa, men den gör ändå att vi lämnar Kasai nöjda och glada.

På Kasai är brunchen asiatisk i allmänhet men japansk i synnerhet.

På Kasai är brunchen asiatisk i allmänhet men japansk i synnerhet. Foto: Johan Thornton

Pommes med torkad fisk och en bao med anka och hoisinsås.

Pommes med torkad fisk och en bao med anka och hoisinsås. Foto: Johan Thornton

Vänster: Sushi- och sashimibuffé serveras på Kasai. Höger: Mini poké bowls.

Vänster: Sushi- och sashimibuffé serveras på Kasai. Höger: Mini poké bowls. Foto: Johan Thornton


Eatery Luma  

  • Adress: Lumaparksvägen 7, Hammarby Sjöstad.
  • Öppettider: Lördagar 11.00–15.00.
  • Pris: Buffé. 230 kr (barn upp till 12 år: 10 kr x barnet ålder).

l  Eatery i Hammarby Sjöstad har kört med brunch i den gamla Lumafabriken sedan september. Sommarhalvåret är utsikten över Hammarby Kanal från uteplatsen fantastisk. Lokalerna är också häftiga, men ljudvolymen ganska hög.

Buffén innehåller allt från kycklingvingar (goda och knapriga), bakad blomkål (smörig) och minihamburgare som du bygger själv (med lite trista tillbehör) till smoothies (två sorter), kallrökt lax och potatissallad.

Sällskapets vegetarian
hade gärna sett ett
lite större utbud.

Det finns även en station där du kan grädda egna våfflor – kul i teorin men leder ofta till kö, slabb eller fastbrända stenkakor och när vi är där funkar den inte.

Blomkål och friterad halloumi till trots, sällskapets vegetarian hade gärna sett ett lite större utbud.

Sett till helhet är vi inte jätteimponerade av maten. Men priserna är riktigt hyfsade, särskilt billigt är det för barn och när vi är där kryllar det av dem.

Vänster: Plus för att man får bygga sin egen burgare. Höger: Kallskuret – här hade vi gärna sett mer vegetariskt.

Vänster: Plus för att man får bygga sin egen burgare. Höger: Kallskuret – här hade vi gärna sett mer vegetariskt. Foto: Eric Thorsson

Brunchen serveras i spännande gamla fabrikslokaler, men ljudnivån är rätt hög. Flera av borden delas med andra sällskap.

Brunchen serveras i spännande gamla fabrikslokaler, men ljudnivån är rätt hög. Flera av borden delas med andra sällskap. Foto: Eric Thorsson

Fakta

Tolv till bra bruncher i Stockholm:

Vegetariskt:

Växthuset Vegetarisk brunch på nordiska råvaror med allt från kantarelltoast till friterad tempeh och pannkakor.

  • Adress: Hammarby Slussväg 2, Södermalm.
  • Öppettider: Lördagar, klockan 12.00–16.00.
  • Pris: À la carte (75–165 kr/huvudrätt).

Södra Teatern Buffé med allt från kallskuret, pannkakor, våfflor och varmrätter, till ostar med marmelad och olika sallader. Mycket vegetariskt.

  • Adress: Mosebacke Torg 1, Södermalm.
  • Öppettider: Lördagar och söndagar, från klockan 11.00 (sittningarna är två timmar).
  • Pris: 295 kr (0–8 år: 10 kr x barnet ålder. 9–12 år: 160 kr).

Fotografiska Kombinera utställning och brunch – här serveras en buffé med många vegetariska och veganska alternativ (men även saker för köttätare).

  • Adress: Stadsgårdshamnen 22, Söder­malm.
  • Öppettider: Lördagar och söndagar, klockan 11.00–16.00.
  • Pris: 395 kr.


Asiatiskt:

Videgård Japanska och peruanska smaker regerar på den nya Nikkei-krogen. Här serveras brunch från rullande vagn, där du pekar och väljer ut det du tycker ser bäst ut.

  • Adress: Humlegårdsgatan 17, Östermalm.
  • Öppettider: Lördagar och söndagar, klockan 12.00–17.00.
  • Pris: À la carte (35–195 kr/rätt).

Berns Buffé med bland annat sushi, dumplings och vårrullar, följt av en klassisk dessertbuffé.

  • Adress: Berzelii Park 9, City.
  • Öppettider: Lördagar och söndagar, klockan 11.30–16.00.
  • Pris: 355 kr (barn upp till 6 år: 110 kr, 7–13 år: 190 kr).

Tak Restaurang Tak serverar varje lördag en Temaki Bonanza, eller japansk tacobrunch. Här finns allt från laxsashimi, fläskkarré och japansk omelett till sushistrutar som du själv gör av rispapper och olika tillbehör. Det finns à la carte-rätter att beställa.

  • Adress: Brunkebergstorg 4.
  • Öppettider: Lördagar, från klockan 12.00.
  • Pris: 265 kr.


Klassiskt:

Hotel Rival Brunchbuffé med både chark, råbiff, varma rätter, pannkakor och sötsaker.

  • Adress: Mariatorget 3, Södermalm.
  • Öppettider: Söndagar, klockan 13.00–17.00.
  • Pris: 325 kr.

Kung Carls Bakficka Buffé med kalla rätter som ceasarsallad, sashimi och gazpacho, varma rätter som miniburgare, vegopizza och varma mackor och en dessertbuffé med våffelstation, prinsesstårta, marängsviss, smoothies och massa annat.

  • Adress: Norrlandsgatan 28, Norrmalm.
  • Öppettider: Lördagar och söndagar, klockan 11.30–16.00.
  • Pris: 295 kr (barn under 12 år: 125 kr).

The Strand Här kan du välja mellan en klassisk brunchbuffé (tänk amerikanska pannkakor) eller beställa à la carte. Avnjut med utsikt över Nybroviken.

  • Adress: Nybrokajen 9, Blasieholmen.
  • Öppettider: Lördagar och söndagar, klockan 12.00–16.00.
  • Pris: 325 kr (barn 4–12 år: 195 kr).


Och tre värda en omväg: 

Centan À la carte brunch med allt från klassikern kallrökt lax, spenat pocherat ägg och hollandaise, till mac n’ cheese,­ dessutom shakshuka, en typisk ­frukosträtt från Mellanöstern.

  • Adress: Lagaplan 5, Bagarmossen.
  • Öppettider: Lördagar och söndagar, klockan 12.00–15.00.
  • Pris: À la carte (60–145 kr/rätt).

Radisson Blu Royal Park Sedan i början av året serveras en helvegansk brunchbuffé. Här finns allt från vegansk sushi, fermenterade ”ostar”, våfflor, hemlagad kokosyoghurt och massor av veganska bakverk.

  • Adress: Frösundaviks allé 15, Solna.
  • Öppettider: Söndagar, klockan 12.00–16.00.
  • Pris: 395 kr (barn 6–12 år: 195 kronor. Barn under 6 år äter gratis).

Artipelag Buffé med varmrätter, hembakat bröd, sallader och dessertbord.

  • Adress: Artipelagstigen 1, Värmdö.
  • Öppettider: Lördagar och söndagar, 11.30–16.00.
  • Pris: 295 kr.