Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide

De har testat 111 burgare i Stockholm

Linus Josephsson, Markus Sjöström och Toby Lee från sajten Burgerdudes på Franky’s.
Linus Josephsson, Markus Sjöström och Toby Lee från sajten Burgerdudes på Franky’s.

Hur står sig Stockholm som burgarstad i världen? Vi träffade gänget bakom sajten Burgerdudes som har ätit sig igenom Stockholms – och stora delar av världens – burgar­utbud.

Sajten Burgerdudes startades för fyra år sedan av ett gäng hamburgerentusiaster som käkat burgare ihop ända sedan 2009. Tillsammans jobbar de nu deltid med att resa världen runt i jakten på den perfekta burgaren.

På sajten finns recensioner från över 50 länder. Bland annat har de ätit 111 burgare från Stockholmsområdet.

Dagsformen är
jäkligt  viktig. Men
de bästa ställena
håller konsekvent
en viss nivå.

Linus Josephsson

Stockholms, och likaså landets, tre bästa burgare menar de finns på Flippin’ Burgers, Franky’s och Bastard Burgers.

Enligt Linus Josephsson, Markus Sjöström och Toby Lee som var med och grundade Burgerdudes finns det inget enkelt svar på vad som gör en burgare god.

– Dagsformen är jäkligt viktig. Men de bästa ställena håller konsekvent en viss nivå, säger Linus när vi träffar dem på Franky’s på Tegnérgatan i Vasastan.

Burgerdudes testar burgare på Franky’s

Burgerdudes testar burgare på Franky’s på Tegnérgatan i Vasastan. Foto: Anna Z Ek

Burgerdudes testar burgare på Franky’s

Gillar ”smashtekniken”

Vad är det då som krävs för att uppfylla Burgerdudes kriterier?

– Det handlar om att kunna leverera en god helhet. Man märker om de har gjort det med passion eller inte, säger Marcus.

Bryter man ner det i mindre beståndsdelar så ska först och främst köttet vara tillräckligt fett, grovmalet och bra stekt.

Ett bra bröd
är ett bröd du
inte tänker på
så mycket.

Markus Sjöström

Killarna gillar ”smashtekniken”, där löst sammansatta färsbollar pressas ner på en het stekyta med ett ordentligt tryck.

– Alla bra ställen använder den tekniken för att få den här goda ytan, säger Linus.

Brödet ska i sin tur vara mjukt, följsamt och lite rostat så att det inte blir soggigt av såser och köttsaft.

– Ett bra bröd är ett bröd du inte tänker på så mycket, säger Marcus.

Andra missar som många gör är att lägga på kylskåpskalla grönsaker eller att lägga på för mycket. En burgare ska enkelt gå att äta med händerna.

Flippin’ Burgers höjde ribban

Franky’s är ett av ställena som har förtjänat sin plats som tvåa på topplistan otaliga gånger, tycker de.

– Det har varit ett av toppställena sedan de öppnade kiosk utanför Hard Rock Café 2014, säger Marcus Sjöström och sätter tänderna i ställets originalburgare.

Flippin’ Burgers är nummer ett i stan, de höjde ribban för hela Burgarstockholm när de startade 2012, konstaterar gänget. Sedan dess har utvecklingen bara fortsatt.

Burgerdudes testar burgare på Franky’s

Burgerdudes ger Franky’s en femma i betyg – näst bäst i stan. ”Flippin’ Burgers är fortfarande Stockholms bästa hamburgerhak.” Foto: Anna Z Ek

Stockholm håller måttet

Hur står sig då Stockholm som burgarstad gentemot resten av världens städer?

Stockholm är
näst bäst i Europa
efter London

Toby Lee

– Riktigt bra! Stockholm är näst bäst i Europa efter London, säger Toby.

Men trots att nivån generellt är hög finns det såklart fortfarande riktiga bottennapp.

– Circle K:s burgare var riktigt usel, enas de om.

Stockholm, Sverige