Hittar din position
Snart klart
Laddar recensioner
Snart klart
Allt om Stockholm
Din bästa Stockholmsguide
ANNONS

Han tar ”chinatown” till Hornsgatan

Jimmy Dymott öppnar kinesiskt.
Jimmy Dymott öppnar kinesiskt.

Nya Marie Laveau blir en kinesisk restaurang som heter Tong med tillhörande bar – som helst ska kännas lite sunkig.
Samtidigt steker man nattklubbsverksamheten i källaren.
– Söder är inte som det var för tio år sedan, säger delägaren Jimmy Dymott.

ANNONS

Marie Laveau blir kinakrog. Efter att den nästan klassiska Söderrestaurangen kastade in handduken i våras har ryktena om vad som ska hända varit många. Och nu står det klart att det blir kinesiskt på menyn. Fast inte i traditionell  mening. Här finns inga anspråk på att göra äkta kinesisk mat. Snarare tvärtom.

– Vi har inspirerats av Chinatownkulturen i New York, San Fransisco och Chicago där maten har blivit omstöpt och förändrad till något annat fast den ändå är kinesisk, säger delägaren Jimmy Dymott.

Ät obokat – krogguide för spontana

”Dive bar” på gång

Inte heller lillasyster Love Food Café som legat vägg i vägg blir kvar. Istället blir det baren Little Tong som har ambitionen att öppna redan i månadsskiftet augusti/ september. Enligt Jimmy är det en snabbare, lite ruffigare och enklare version av det som komma skall i den stora restaurangen.

– Det blir lite ”fast casual” för att använda ett modernt krogutryck. Och kanske inte lika polerat. Vi som jobbar i branschen har ju ofta lite förkärlek för så kallade ”Dive bars” och det är det vi vill åstadkomma här med billigare käk och billigare bärs.

Krävs ett lager av svett

En Dive bar (enklare hak med ingrodd stämning, reds. anm.) är inget som du bara startar upp medger han. Det kräver sina lager av storys, svett och gruff men man måste börja någonstans och i källaren under restaurangen har de alla förutsättningar att fortsätta den lite ruffigare resan.

– Tänk opiumhåla med julgransbelysning liksom, men de planerna ligger längre fram. Först måste vi sätta restaurangen.

Slutklubbat på Hornsgatan

Här, i källaren, har det tidigare varit nattklubbar på helgerna. Men nu är det slut med det. För Söder är inte det samma som för 10 år sedan menar Jimmy. Grannarna är känsligare för ljud och det måste man respektera.

Känner ni inte att ni berövar klubbpubliken på en bra lokal i stan?

– Jo, på ett sätt. Men det är ingen bra lokal längre och det har vi förstått på gästerna också. Vi kan inte spela tillräckligt högt och har inte tillräckligt bra ljus. Då finns det andra ställen som är så mycket bättre.

– Vi tycker det är bättre att göra det som vi är bra på: barer och restauranger, säger Jimmy.

Tong öppnar 4 oktober. Men redan 1 september kan folk prova på maten och känslan i Little Tong som ligger vägg i vägg.

Hornsgatan, Stockholm, Sverige